У прошлој години дијаспора је у Босну и Херцеговину послала двије и по милијарде марака. То је за готово пола милијарде мање новца него у години прије пандемије, саопштила је Централна банка БиХ. Је ли овакав сценарио препрека за економски раст?

Домаћа економија зависи од дијаспоре, знају то економисти, а знају и сами грађани. Из Централне банке БиХ кажу да дознаке бх дијаспоре чине око 8,5 одсто укупног БДП-а. 2,5 милијарде марака, колико је од дијаспоре стигло у нашу земљу у претходној години, најмањи је износ у посљедње четири године.

– По мом личном искуству ријетко или никако се путовало за БиХ. Самим тим и недоласком дијаспоре смањен је проток новца, смањене су дознаке али смањен је и прилив новца који дијаспора носи са собом и троши у БиХ, самим тим смањен је и прилив средстава у буџет БиХ – каже Самир Заметица, предсједник Босанског културног центра Копенхаген.

Един Хајдер, предсједник Савеза бх. удружења у Данској, каже да се ово неће тренутно зауставити само на овоме, јер људи неће баш одмах путовати или слати новац у БиХ.

– Вјероватно ће се одразити на идућу годину или чак још једну годину иза док се ова ситуација не стабилизује – истиче Хајдер, јавља БХРТ.

Прошлу годину многи су већ назвали пандемијском. То је година која је, како кажу из Удружења, спријечила и путовања и приходе у цијелом свијету. Због мање новца од дијаспоре, економски раст Босне и Херцеговине је угрожен.

– То што су мање дознаке од наше дијаспоре је сасвим природно, јер дијаспора живи пуно теже него што је прије ковида живјела. То ће свакако утицати на економију у БиХ јер значајан дио тих средстава ишао је у финалну потрошњу, врло мало је у неку инвестициону изградњу ишао и слао се онима који јесу у БиХ њихови најдражи – наводи Жељко Шаин, професор на Економском факултету у Сарајеву.

Промјењиви услови доласка у земљу, али и одласка из БиХ, пандемија због које су многи остали без посла, те појединих најава о опорезивању новца дијаспоре са 10 одсто, разлози су због којих све мање новца стиже из дијаспоре. Економисти закључују да би нови замах економији дао новац дијаспоре који би умјесто у финалну ишао у инвестициону потрошњу.

Извор: БХРТ

Преузето: ДиаспораИнвест

Фотографија: ФИПА БиХ