Босанскохерцеговачко-америчка академија умјетности и наука (БХАААС), највећа организација научне дијаспоре из БиХ, и ове године организовала је један од највећих научних скупова у региону, 12. Дане БХАААС у БиХ, који су одржани од 24. до 27. јуна 2021. године у Мостару.

Кроз 26 симпозија из медицинских, техничких, природних и хуманистичких наука, своје радове представило је  преко 300 еминентних научника, доктора и професора из 20 земаља.

У оквиру конференције посебна пажња је посвећена студентима, дипломцима и постдипломцима и њиховом професионалном развоју.

Предсједница организације, др. Махира Тановић, на свечаном отварању манифестације изразила је задовољство што се “12. Дани БХАААС у БиХ” одржавају у њеном родном Мостару. БХАААС је основан 2007. године и за мање од 15 година смо постали једна од већих научних организација на Балкану, која укључује многе експерте из различитих грана медицине, инжењеринга, културе, умјетности, хуманистичких наука и пословног сектора“, казала је Тановић.

Током манифестације свечано је промивсана Монографија БХАААС-а.
која садржи активности и дјеловање БХАААС од њеног зачетка у октобру 2007. године, у граду Шарлоте у Сјеверној Каролини у САД, па до виртуалног састанка преко Зоом-а који је одржан у граду Сан Диего у Калифорнији у октобру 2020. године.

Министарство за људска права и избјеглице БиХ, у оквиру својих надлежности за исељеништво, редовно подржава годишње скупове Босанскохерцеговачко-америчке академије наука и умјетности (БХАААС) кроз грант средства и у другим облицима.