Нови/ стари учесници, нове идеје, исти циљ – вратити Кладњу стари сјај! Поново смо, захваљујући представницима и-дијаспоре, на једном мјесту окупили Кладњане у чијем, тренутно, знању и искуству уживају бројне европске земље. Ипак, сви они вољни су помоћи граду из којег су потекли, стога им ни ноћни, двосатни састанак није тешко пао.

Након што је иницијаторица овог сусрета, а уједно и чланица и-дијаспоре, Далида Карабдић, новим учесницима другог по реду Кладањ Meet Up-а представила досадашње резултате нашег рада, али и открила да су заједничким снагама Опћине Кладањ, Министарства образовања и науке ТК, те учешћем и-платформе са кладањском дијаспором, али и другим добрим људима успјешно окончани радови на реконструкцији централног гријања, те је исто и пуштено у функцију у „Дјечијем обданишту Едина Чамџић“ у Кладњу, а на чему се даноноћно радило након првог сусрета кладањске дијаспоре, ту ноћ су се чули и додатни приједлози о томе како побољшати свакодневницу мјештанима Кладња.

Како Кладњу вратити стари сјај?

Брига за старим и немоћним особама, најчешће за родитељима, родбини и пријатељима, нешто је што мучи бројне Кладњане који су напустили свој градић и срећу потражили у другој земљи. Ипак, не заборављају своје најмилије због чега су изразили жељу да се и припадницима треће животне доби живот у Кладњу учини бољим и занимљивијим. Стога, једна од иницијатива која се нашла на дневном реду била је изградња потенцијалног Центра за здраво старење који би, уз неизоставну помоћ званичних институција, корисницима омогућио бројне едукације, заједничка дружења и бројне друге позитивне ствари.

Но, док ова замисао не угледа свјетло дана, боx библиотека у склопу које би пензионери могли посудити новине, часописе, стрипове или романе разматра се као алтернатива. Замисао је да наведена библиотека буде у близини пијаце гдје би се градиле и клупе за одмор.

Такођер, предлаже се едукација кадра за кућну његу која би такођер могла бити алтернатива Центру, док ће Центар за здраво старење бити трајна иницијатива у локалној заједници.

Но, није се говорило само о старијим мјештанима. Напротив, кладањски исељеници размишљали су како и млађим грађанима понудити добар садржај, те су надошли на идеју реализирања „Street basket-a“ који би се такођер могао реализирати на пијаци или на једном дијелу парка.

А, један од водећих проблема, према мишљењу неколицине учесника онлине сусрета, јесте и свакодневна животна борба особа са инвалидитетом којима је, врло често, приступ појединим институцијама и другим мјестима онемогућен усљед недостатка лифтова или рампи за инвалидне особе, стога би се и на наведеном засигурно требало порадити.

Као и први пут, и у уторак су се низале позитивне идеје због чије су будуће лакше реализације формиране радне групе од по неколико чланова и чланица. Тако подијељени, наши пријатељи који су окупљени око једног заједничког тима, усмјерит ће своје ресурсе на трновит пут који је пред нама. Али, иако трновит, засигурно није и непремостив када уз себе имате овакве визионаре.

У наредних мјесец дана размишљат ћемо о наведеним пројектима попут дигитализације у основној школи, ски клубу, сарадњи са Удружењем “Жена жени” и бројним другим приједлозима.

Идуће, посљедње овогодишње дружење, заказали смо за децембар.

Преузето: i-dijaspora