Вријеме пандемије донијело је стагнацију економског развоја у цијелом свијету, а у Босни и Херцеговини на посебном удару нашао се сектор туризма и угоститељства. Ипак, неки показатељи упућују да наша економија иде постепено према опоравку, а у производњи су се у 2020. години појавиле и неке нове прилике за улагања.

Наиме, пандемија је показала све слабости удаљености и изазова у транспорту, комуникације по питању сервисирања и контроле квалитете, тако да се БиХ, као земља на прагу Европске уније, све чешће спомиње као квалитетна алтернатива.

То се најбоље препознаје у секторима металопрераде и дрвопрераде, гдје предњаче инвестиције бх. дијаспоре, њихова директна улагања или покретање „компанија кћерки“ већих групација из Њемачке, Швајцарске, Аустрије у БиХ. Тако је компанија „CNC Power“ недавно завршила нову халу у Целпаковој индустријској зони, док је у Санском Мосту велики раст доживјела производња кроз погоне, попут „CNC Tabaković“, „ CNC Lab“ и „Делта Плус“. У сваком од тих случајева улагање је покренуто захваљујући трајним везама с европским тржиштем и великим партнерским компанијама на Западу.

И док је значајно умањен број долазака бх. дијаспоре у домовину због блокада граница, а биљежи се и смањење дознака, директно инвестирање се наставља. Тако су из УСАИД пројекта „Диаспора Инвест“, који ће ускоро навршити четири године постојања, потврдили да су кроз грант програм и техничку подршку већ помогли више од 130 компанија широм земље, а да интерес није опао ни у 2020. години. Према њиховим истраживањима, већина компанија је задржала исти број запослених као у 2019. години, а већина је задржала и ниво улагања. Неки планови су каснили у реализацији, али већи дио планираног је испуњен, посебно у компанијама које се баве производњом.

У трагању за новим рјешењима подршке домаћој економији, низ је програма који нуде подршку опоравку привреде. Тако је Свјетска банка, у сарадњи с компанијом „Колектив“ и уз подршку Амбасаде Шведске, недавно покренула Програм подршке при запошљавању, који је укључио 1.500 незапослених.

Међутим, у времену када ће бити изазов привући стране инвеститоре – док се економије широм свијета опорављају – кључ напретка наше привреде и даље је у привлачењу инвеститора из дијаспоре као најближих и најбољих амбасадора наше земље широм свијета. Наредна деценија ће бити деценија опоравка, а нова генерација дијаспоре ће свакако бити ослонац тог развоја.

УСАИД је покренуо пројекте подршке туризму, који се наслања и на позитивне резултате дијаспорских улагања у земљу. УНДП је, такођер, у оквиру пројекта “Дијаспора за развој” који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и Владе Швајцарске, је наставио с реализацијом неколико важних програма подршке, у сарадњи с локалним институцијама.

Преузето: diasporainvest.ba