Зеленило града Бихаћа, ријека Уна и Национални парк увијек су актуелни. Већ овог викенда може се доћи, јер постоји много слободних мјеста у многим хотелима и мотелима, који настоје преживјети у ова кризна времена. И цијене су шаролике, од невјероватно ниских до уобичајених с екстрапогодностима.

Међу најбоље оцјењенима мотел Костелски бук нуди двокреветне собе с доручком по цијени од 180 КМ. На боокингу се могу наћи апартман Вила Тара с понудом од 59, хотел Рекић 127 или хотел Парк за 92 КМ. Постоји још стотињак понуда апартмана, кућа, викендица, бунгалова и слично у центру или даље од града, у тишини природе.

Директор Националног парка Уна Амарилдо Мулић каже нам да се ова установа већ припрема за сезону и предсезону која почиње у прољеће. Национални парк Уна, без обзира на кризу, успио је опстати захваљујући подршци Владе Федерације, а сви партнери са смјештајним капацитетима такођер ће преживјети ослањајући се дјелимично и на њих који су у центру интереса туриста.

– Одржавамо подручје и припремамо се за сезону, чак и у овим мртвим зимским мјесецима имамо свакодневне посјете парку. Није то више онај интензитет од прије двије године, напримјер, 2019. нам је била рекордна. Сада се због короне боримо да досегнемо 50 посто тог успјеха. То нам је добар индикатор да би, ако дође до стабилизације стања с вирусом, љетна сезона и цијела година могле бити сјајне. Надамо се да ће до маја макар у регији доћи до попуштања мјера и протока људи, истиче Мулић.

За сада нема назнака о могућем повратку страних туриста, а из НП-а Уна кажу да у том погледу ништа дугорочно не смију планирати.

– Ми ћемо се и ову годину највише базирати на БиХ и евентуално госте из регије. Наравно, добродошли су и сви остали који буду могли доћи. Има интереса, дакако, поготово с арапског и ЕУ тржишта, али све је то још под упитником. Највише се људи распитују без конкретних закључивања аранжмана. Али, како је код нас у НП-у Уна и БиХ, тако је и у цијелом свијету, напомиње Мулић.

Но, без обзира на препреке, сви у угоститељству и туризму Бихаћа се надају да ће ова година бити боља од претходне. Лани се поготово осјетио недостатак домаће дијаспоре, управо због ограничавања путовања, обавезног тестирања, карантена и слично. Значајан број Босанаца у земљама ЕУ већ се вакцинисао, што ће им омогућити већу слободу путовања, а самим тим и могућност бирања дестинација за одмор. У том погледу Бихаћ дође као идеална дестинација, јер се подржава домаћи туризам, док истовремено дијаспора не мора напуштати матичну земљу током ферија.

– Очекујемо да ће се стање с дијаспором промијенити набоље, да ће дефинитивно доћи до стабилизације у Европи и томе се радујемо, искрен је Мулић.

Морам напоменути да је НП Уна перспективно предузеће, да смо покретач дешавања и туристичке привреде у УСК-у, па ако смо на тај начин имало допринијели томе да се посљедице пандемије мање осјете, ми смо пресретни, закључује Мулић.

Извор: Moja BiH