У Италији је у периоду од 5. до 7. маја 2023.године одржана манифестација Први сусрети пријатељства између БиХ и Италије у организацији Удружења Љиљан које окупља грађане БиХ који живе у покрајинама Бресциа,  Бергамо и Пиаценза.

На манифестацији је учествовало око 100 учесника из БиХ укључујући спортске клубове из Завидовића и Маглаја и културно умјетничко друштво из Тешња, начелнике опћина/градова Завидовићи, Маглај и Тешањ, представнике  локалних италијанских власти, представнике институција БиХ – Генералног конзулата БиХ у Милану и Министарства за људска права и избјеглице БиХ, те бројне грађане БиХ који живе у том подручју.

Манифестација је одржана у оквиру споразума у области спорта, културе, туризма и економије потписаних између поменутих опћина/градова из БиХ и италијанских опћина Рогно, Анголо Терме, Цоста Волпино, Селлеро и Пиан Цамуно.

У оквиру манифестације одржана је церемонија отварања спомен-парка Парк пријатељства Италија-БиХ подигнутог у част жртвама Сребренице, за чију градњу највише заслуге припадају Мирсаду Старчевићу, предсједнику Удружења Љиљан и Цристиану Молинари, предсједнику опћине Рогно. Потом је одржан састанак начелника босанскохерцеговачких и италијанских опћина, те одржани спортски сусрети и културно умјетнички програм.

Такође је одржан састанак представника Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Генералног конзулата БиХ у Милану са представницима организација које окупљају грађане БиХ у том подручју: Удружење Љиљан, Стећак из Вероне, Бехар из Падове и Мрежа младих из Пиацензе на коме се разговарало о проблемима са којима се сусрећу грађани БиХ у Италији, те је тражено да се институције БиХ укључе у рјешавање тих питања и да остваре активније контакте са дијаспором у Италији.

На крају манифестације, у организацији Мреже младих Пиаценза, уприличена је посјета дијаспори у Пиацензи током које је одржан културни програм уз учешће КУД Побједа из Тешња.

Ова тродневна манифестација спорта, културе и традиције била је прије свега манифестација јачања односа између БиХ и дијаспоре, као  и манифестација јачања пријатељства између БиХ и Италије, захваљујући дијаспори као мосту сарадње између двије земље.