На новембарском Диаспора Онлајн Чек-Ину – састанку одржаном 05.11.2020. године присуствовали су представници организација исељеништва: Пангеа мрежа (Њемачка), и-платформ (Швицарска/БиХ), СБХУД и БиХ Академици (Данска), а по први пут састанку се придружио представник Савез удружења грађана БиХ у Норвешкој г-дин Миралем Бећировић.

Састанак је одржан у организацији Министарства за људска права и избјеглице БиХ – Сектора за исељеништво, у уобичајеном формату, гдје су у првом дијелу, размјењене информације о активностима Сектора за исељеништво и организација исељеништва које су реализоване у периоду између два Диаспора Онлине Цхецк-Ина.

Представници Сектора за исељеништво су информисали присутне о актуелностима у Министарству и БиХ, а посебно о будућој сарадњи са фондацијом „Мозаик“ са којом ће Министарство – Сектор за исељеништво у наредном период остварити партнерску сарадњу на реализацији компоненте III Пројекта Д4Д, који се односи се на филантропске активности.

Планирано је остваривање контакта и са другим хуманитарним организацијама и фондацијама, и да се очекује добра сарадња у наредном периоду и у области филантропских активности.

Представници организација дијаспоре су упознати са јавним позивом Фондације “Мозаик”, која је  на иницијативу Министарства, по први пут отворила могућност кандидовања припадника исељеништва за додјелу награде ДОБРО – признања у области филантропије и то:

  • Награда за индивидуалну филантропију припадницама и припадницима исељеништва из БиХ: за коју се могу номиновати појединке и појединци  старији од 17 година који воде поријекло из Босне и Херцеговине а живе у исељеништву (дијаспори) и који се својим филантропским дјеловањем залажу за добробит заједница у БиХ или су допринијели филантропији у БиХ кроз организације у исељеништву.
  • Награда за корпоративну филантропију компанијама:за ову награду се могу  номиновати компаније које су основали или су у власништву припадница и припадника исељеништва из БиХ којима је корпоративно филантропско дјеловање у БиХ саставни дио пословања.

Представници организација дијаспоре су међусоно подјелили актуелне информације, а пошто је по први пут састанку присуствовао представник Савез удружења грађана БиХ у Норвешкој, представник Пангеа/мреже бх. студената и академика је укратко презентирао г.дину Бећировићу  први Дигитални радни простор за дијаспору, који су израдили представници организација из Њемачке и Швицарске, у апликацији МУРАЛ – дигиталном простору за умрежавање и комуникацију међу организацијама у дијаспори/исељеништву, за презентирање пројектних идеја и заједнички наступ у реализацији идеја, као и простор за сарадњу са Министарством. У наредном периоду апликација ће се дорађивати у складу са потребама организација из исељеништва.

На крају су изражена обострана очекивања да се на наредним састанцима прикључе представници Мреже младих у Норвешкој и Шведској, а од стране представника Министарства је изражена безрезервна подршка за остваривање контаката и свих активности организација дијаспоре са партнерским организацијама и локалним заједницама у БиХ.

Наредни састанак заказан је за четвртак 03.12.2020. године, у уобичајеном термину од 16 – 17х, уз отворен позив и другим организацијама исељеништва да се придруже Диаспора Онлајн Чек-Ину.