УСАИД Пројекат Диаспора Инвест представио је Diaspora Summer Calendar за ову годину, гдје се посебна пажња ставља на велика окупљања пословне заједнице из босанскохерцеговачке дијаспоре. Због тренутног стања у земљи и свијету изазваног пандемијом КОВИД-19, планиране конференције ће свој велики сегмент пренијети у онлајн окружење, саопштено је из УСАИД-а.

УСАИД Пројекат Диаспора Инвест подржава три велика догађаја овог љета:

  • Connecto у Мостару у организацији Технолошког парка ИНТЕРА Мостар од 28. до 30. јула;
  • Reconnect у Сарајеву у организацији Рестарта 13. aугуста; и
  • Бизнис форуму бх. дијаспоре БХдиаФор у организацији Наше перспективе који је ове године заказан за 27. аугустa у Требињу.

Регистрација на сва три скупа је већ отворена, а већи дио активности ће се проводити путем онлајн комуникације те у просторима са значајно лимитираним бројем учесника/ца, поручили су из УСАИД Пројекта Диаспора Инвест.

Већ пету годину заредом, Рестарт уз подршку УСАИД Диаспора Инвест организује догађај умрежавања за дијаспору и бх. фирме Рецоннецт у Сарајеву. И ове пут настоје пренијети знања из дијаспоре – са учесницима ће разговарати неколико признатих стручњака из свијета, посебно се фокусирајући на ИТ сектор, туризам и е-комерц. Захваљујући мобилној апликацији GatherUp! EMP платформе – босанскохерцеговачке ИТ компаније App Impact, те партнеру евента Бисноде, учесници ће имати прилику одржати Б2Б састанке и повезати се за неке нове врсте пословне сарадње.

С друге стране, БХдиаФор традиционално значајну пажњу посвећује фокусу на рад локалних заједница с дијаспором. Ове године им је пажња усмјерена на потенцијал требињске регије.

Седми бизнис форум бх. дијаспоре – БХдиаФор, ове године реализирају у партнерству с Градом Требиње, а има за циљ да стимулира дијаспорске инвестиције у требињску регију. Први дио скупа, укључујући поздравне говоре и уводне презентације, ће се одржати уживо у Требињу, док ће други дио који се тиче панел сесија и Б2Б бити онлајн.

Цјелокупан скуп ће се уживо преносити на веб страници Диаспора Инвеста. Из Наше перспективе позивају дијаспору поријеклом из Требиња, али и сву бх. дијаспору да попуне онлајн пријаву те да се одазову овом скупу.

УСАИД Пројекат Диаспора Инвест је подржао преко 100 компанија покренутих захваљујући дијаспори у БиХ. Од почетка пандемије реализирали су бројне онлине едукације, како би пружили подршку локалној економији у суочавању са тренутним изазовима.