Едхем Чустовић, Тузлак који живи у Мелбурну у Аустралији гдје ради на реномираном Ла Тробе универзитету, путем друштвених мрежа промовише приче о Босанцима и Херцеговцима који нижу успјехе широм свијета.

 

Овог пута доноси нам двије позитивне приче, чији су главни актери имам Амир Дурић и антрополог Азра Хромаџић.

 

Два босанскохерцеговачка интелектуалца нашла су се на листи свечане наградне церемоније Универзитета Syracuse. Ради се о годишњем догађају у част чланова заједнице Универзитета који постижу изврсне академске резултате.

 

Азра Хромаџић примит ће награду “Laura J. i L. Douglas Meredith” за изврност у настави. Ова награда је основана 1995. године како би се препознала и наградила изванредна настава међу факултетима.

 

С друге стране, Амир Дурић ће примити награду “Различитост и инклузија” која одаје признање појединцу који помаже универзитету да постигне академску изврсност кроз његовање разнолике, инклузивне, приступачне и праведне заједнице.

 

Ко је Азра Хроманџић?

 

Азра Хромаџић је антропологиња културе с истраживачким интересима за антропологију међународне политике у контексту државотворства у послијератној Босни и Херцеговини. Њена књига “Грађани празне нације: млади и стварање државе у послијератној Босни и Херцеговини” (University of Pennsylvania Press) представља етнографско истраживање међународно усмјерене послијератне интервентне политике у Босни и Херцеговини и одговора локалног становништва, посебно младих, на ове политичке напоре.

 

Добитница је бројних награда за свој рад који је уско везан за Босну и Херцеговину. Хромаџићева је прољетни семестар 2017. године провела као ‘Fulbright стипендистица’ у Босни и Херцеговини гдје је водила истраживања и предавала на Универзитету у Бихаћу. Ово искуство ју је нагнало да започне нови истраживачки пројекат о политици и педагогији воде, политичкој имагинацији и инфраструктури у Босни и Херцеговини.

 

Ко је Амир Дурић?

 

Амир Дурић је докторанд друштвених наука с искуством у водству муслиманске заједнице, и вјеронауке с фокусом на исламске студије и кршћанско-муслиманске односе. Он служи као редовни имам на Универзитету у Syracuse и дежурни је имам у Crouse Health, NYS Office of Mental Health i Upstate Medical University.

Амиров широки истраживачки интерес фокусира се на улоге вјерских и друштвених организација у пресељавању имиграната и избјеглица, вјерско и духовно суочавање, те искуство муслиманских студената у високом образовању. Његово истраживање дисертације истражује изазове и препреке муслиманских студената у високом образовању у Сједињеним Државама и њихову корелацију с њиховим академским учинком и благостањем.

 

Извор: Радиосарајево.ба