Поводом Међународног дана миграција те Дана инвестиција дијаспоре, који се 18. децембра обиљежава и у оквиру активности УСАИД пројекта „Диаспора Инвест“, данас је јавности представљена публикација „Прича о успјеху улагања дијаспоре у Босну и Херцеговину“.

„На 64 странице ове публикације одлучили смо представити приче о преко 120 компанија које су покренуте на иницијативу или директном инвестицијом босанскохерцеговачке дијаспоре, а са којима смо сарађивали у нешто више од три године рада Пројекта. Кроз изјаве подузетника из цијеле земље имате прилику добити шири увид у стварне изазове и прилике пословања у Босни и Херцеговини. Такође, подијелили смо искуства о различитим облицима умрежавања и увезивања дијаспоре, те добрим праксама онлајн платформе Диаспораинвест и Бизнис центра бх. дијаспоре“, додају из УСАИД-овог пројекта „Диаспора Инвест“.

У посљедње двије године, 18. децембар је био прилика за осврт на цијелу радну годину, додјелу признања и дијалог с локалним заједницама. С обзиром на околности пандемије, овог пута је представљањем нове публикације обиљежен овај важан датум за подизање свијести јавности о економском потенцијалу дијаспоре.

„У току пандемије реализовали смо DBC Online сесије учења с предузетницима из цијеле земље гдје смо реализовали тренинге из области радног и корпоративног права. Ове седмице смо реализовали и SME Sales and Communication Education Program, по други пут у овој години, а путем којег запосленици компанија – корисница техничке подршке овог Пројекта, пролазе кроз посебно осмишљене тренинге комуникација, продаје и изградње пословног идентитета. Такођер, у 2020. години смо реализовали два позива за додјелу бесповратне помоћи, а имали смо прилику подржати и неколико већих онлине скупова пословне заједнице босанскохерцеговачке дијаспоре. Пандемија вируса Ковид-19 је знатно утицала на инвестиције, стварање радних мјеста и покретање нових бизниса, али са терена нам стижу оптимистичне поруке и вјера да ће 2021. година донијети опоравак и добре вијести за бх. економију“, додају из УСАИД-овог пројекта „Диаспора Инвест“.

Организатори су напоменули да је још увијек отворен позив за техничку подршку, путем којег заинтересоване компаније, које испуњавају услове старости до 5 година и пословне везе с дијаспором, могу приступити програмима едукација, пословног савјетовања и подршке при усвајању стандарда и цертификације. Да простора за оптимизам има, потврђују и анкете које су у току године провели у оквиру Бизнис центра бх. дијаспоре.

„Добивамо информације о све већем интересу компанија из ЕУ за преносом производње из других дијелова свијета у Босну и Херцеговину. Посебно је ту значајан пренос производње у металском сектору, али се раст препознаје и у другим индустријама. На том путу, дијаспора је најбољи амбасадор наше привреде. Због тога смо и овим публикацијом хтјели показати да има успјешних прича, да се може пословати у БиХ и да је много предности које инвеститори могу искористити уколико се одлуче за ову земљу као адресу свог будућег пословања“, закључено је на презентацији.

Компаније које су подржане кроз УСАИД-ов пројекат “Диаспора Инвест” отвориле су преко 350 радних мјеста, те су инвестирале приближно 29 милиона КМ. Упркос изазовима пандемије, у посљедњем кварталу ове године биљежи се опоравак на пољу значајнијих улагања, првенствено захваљујући повећаној потражњи тржишта Европске уније. Али, док трендови потврђују наставак раста постојећих компанија и инвестиционих пројеката, биљежи се мање присуство нових инвестиција у овој години.

Публикацију можете преузети ovdje.