У просторијама Босанске куће у Бирмингему у сриједу 13.3.2019. године организована је вечера за особлје и волонтере добротворне организације “Римемберинг Сребреница” у знак захвалности за њихов рад и посвећеност  на подизању свијести о геноциду у Сребреници и промовисању кохезије и сузбијању мржње и нетрпељивости у свим заједницама.

Вечери су присуствовали чланови различитих заједница централног дијела Велике Британије, укључујући градоначелницу Бирмингема Ивон Москвито (Yvonne Mosquito), замјеника поручника, др. Назир Аван (Nasir Awan MBE DL) и помоћника полиције и представника за криминал и канцелара у градској управи града Ковентри, Линет Кели (Lynette Kelly).

Испред домаћина, БХ УК Нетворка, др. Анес Церић је пожелио топлу доброшлицу гостима и захвалио се на континуираном раду организације која доприноси развоју бољег, безбједнијег и толерантнијег друштва.

Градоначелница Москвито је у свом обраћању нагласила да се ове године обиљежава 24. година од када се догодио геноцид у Сребреници и да се из босанског рата могу научити важне лекције.  “Када једно лице устане и говори против предрасуда, оно охрабрује друге да га слиједе,” ријечи су градоначелнице.

Гостима се обратио и Амил Кан (Khan), испред “Римемберинг Сребренице”. Објаснио је важност њиховог рада те изјавио да ће се и даље трудити да се не забораве жртве геноцида, али ни они који су преживјели геноцид.

Организација “Римемберинг Сребреница” је основана 2013. године и сједиште јој је у Бирмингему, Велика Британија. До сада су успјели да образују више од 90.000 младих Британаца о геноциду у Сребреници и организовали су преко 6.200 догађаја у знак сјећања на жртве геноцида. Такође су организовали посјету меморијалном центру Поточари за 1.200 Британаца.

Овом свечаном приликом додјељене су и награде Селми Бектић те Амини Мекић, бившим ученицама бх. допунске школе из Бирмингема, за активности у оквиру организације  “Римемберинг Сребреница” које су своје слободно вријеме посветиле казивању истине и едуковању других о страшним злочинима широм Босне и Херцеговине.

 

Присутни су имали прилику погледати и документарни филм “Од прогона до доктората” о др. Емини Хаџиосмановић. Докторица Хаџиосмановић је добитница награде “Млада жена године”, која је за вријеме рата у БиХ, као дијете, дошла у Велику Британију у Бирмингем. Након завршеног факултета, магистрирала је на Оxфорду, а након тога и докторирала у Нотингему.

БХ УК Нетворк