На Клиници за урологију у Бамбергу, која запошљава преко 5.500 људи, уприличена је конференција за медије у част њеног директора проф. др. мед. Вахудина Жугора из Бање Луке

Професор Вахудин Жугор, како смо то већ најавили у Ослобођењу, успјешно је обавио хиљадиту операцију роботом Да Винци и овим се уписао у историју роботике.

КВАЛИТЕТ ЖИВОТА

Тиме се представио као један од највећих хирурга роботике у свијету. Осим бројних представника медија из Њемачке и осталих земаља нашли су се ту и неки његови пацијенти, попут Фреихера Рудолфа Ласцхана Бецхиниеа (91) њемачког барона којег је наш хирург прије неколико мјесеци успјешно оперисао. Међу присутнима је био и хиљадити пацијент који је на конференцију дошао само седам дана након операције, како би својим примјером свједочио о успјешним Вахудиновим операцијама. На медијској конференцији су се лично захвалили професору Жугору говорећи како их је он не само отргнуо од смрти већ им вратио и квалитет живота.

Јонас Глусенкамп, Манфред Вебер, Вахудин Жугор, Анемарие Бецхиние Фреифрау вон Ласцхан и Давид Кајаиа/ Приватни албум

Највећа атракција овог медијског сусрета је изјава супруге легендарног 91-годишњег њемачког грофа и барона Бецхиниеа вон Ласцхана Рудолфа. Ради се о пацијенту који припада једној аристократској фамилији са неколико стотина година дугом традицијом, којег је Вахудин успјешно оперисао роботом. Она је посебно истакла изузетне људске вриједности нашег уролога и захвалила му се уз огроман букет цвијећа не само за успјешан захват над њеним супругом већ и за Вахудинову укупну роботску дјелатност и вишегодишњи рад те његов значај за цијели регион.

Питања новинара била су интересантна, али је истакнуто како је потребан људски инструктор како би робот радио свој посао.

– Робот не ради ништа независно, сваки покрет је прецизно контролисан и одређен од стране хирурга. Дакле, робот не оперише сам пацијенте, него ми хирурзи радимо уз подршку робота и то захтијева много искуства и спретности, објашњава проф. Жугор.

Упркос својој рутини, свака операција је сама за себе на неки начин уникатна. Недавно је на клиници у Бамбергу било посебно и изузетно, јер се радило о хиљадитом пацијенту на којем је проф. Жугор извршио операцију у Бамбергу са Да Винци хируршким роботом.

Анемарие Бецхиние Фреифрау вон Ласцхан и Вахудин Жугор/ Приватни албум

На медијској конференцији је истакнуто да захваљујући минимално инвазивним процедурама, операције се могу изводити са најмањим могућим приступом, што чини процедуру много блажом за пацијенте него код конвенционалних хируршких метода. Зарастање ране се одвија брже, ризик од инфекција се смањује, а пацијенти могу напустити болницу након значајно краћег времена.

Најбољи примјер за то било је присуство господина Манфреда Вебера, хиљадитог пацијента којег је проф. Жугор оперирао са Да Винцијевим роботом у Бамбергу. Већ неколико дана након операције могао је поново да иде кући и тачно недељу дана након операције, охрабрује и многе друге будуће пацијенте.

– Не треба се превише плашити! Веома добро се осјећам послије операције и радо вам савјетујем долазак на клинику у Бамберг и лијечење код професора Вахудина Жугора, казе господин Манфред Вебер.

Уручење награде за вишегодишњи научни рад/ Приватни албум

Посебно је важна огромна прецизност роботских руку, које омогућавају прецизно уклањање туморских ткива.

– Нервна ткива остају поштеђена и у већини случајева се континенција и потенција могу сачувати и након операције рака простате, објашњава проф. Жугор.

Многи задовољни пацијенти не само из Баварске, већ из цијеле Њемачке и иностранства, ослањају се на његово искуство и прецизност робота. На крају крајева, не ради се само о уклањању тумора, већ и о одржавању најбољег могућег квалитета живота пацијената након операције. Ова могућност је многим пацијентима којима је дигностициран рак простате дала не само повратак у живот након операције већ и вратила њихов животни квалитета.

Међу присутнима ту се нашао и замјеник градоначелника Бамберга Јонас Глусенкамп који је био видно импресиониран.

– Чињеница да одличне хируршке вјештине подржава најсавременија роботска технологија има директан утицај на добробит пацијената. Ово је медицински напредак којем смо тежили и који смо жељели.

ЗНАЧАЈ РОБОТИКЕ

Осим тога, професору Вахудину Жугору је уручена и награда за вишегодишњи научни рад и многобројне публиковане радове. Малгорзата Клафке, уредница угледног часописа Урологен Инфо му се захвалила на заједничком раду и свечано му уручила ово значајно признање.

Насловница њемачког Франкисцхер Тага/ Приватни албум

На конференцији за њемачке медије присуствовали су и новинари локалних новина Франкисцхер Таг и Радио Бамберга.

У суботњем издању њемачког листа Франкисцхер Таг нашла се вијест о јубилеју професора Жугора, као и велика репортажа о роботским успјесима нашег Вахудина и његовог тима.

На Радио Бамбергу је објављен интервју професора Жугора са новинаром Марцом Ператонером.

На крају је важно напоменути да су на конференцији били присутни и представници фирме која производи роботе Интуитиве Сургицал, који су истакли изузетан успјех нашег уролога и значај роботике за читаву регију у којој се налази ова клиника.

Текст о проф. Жугору/ Приватни албум

РОБОТСКИ СИСТЕМ ДА ВИНЦИ

Хируршки систем Да Винци се састоји од четири флексибилне руке опремљене зглобовима, као и 3Д камере високе резолуције и вишеструког увећања. За разлику од конвенционалних процедура, хирург не стоји за операционим столом, већ сједи за конзолом током операције, са које има поглед на оперативно поље преко екрана и усмјерава четири крака робота. Да Винцијев филтрира и преводи покрете руку хирурга на конзоли у високо прецизне покрете инструмената. На тај начин систем обавља посао који је одредио хирург са милиметарском прецизношћу. У области урологије, операције системом Да Винци углавном се изводе приликом рака бубрега и простате.

Преузето: МојаБиХ