Организација Ремемберинг Сребреница и БХ УК Нетворк су посљедњих мјесеци увелико сарађивали везано за организацију централне комеморације обиљежавања 25.годишњице геноцида у Сребреници која се требала одржати у катедрали Светог Павла у Лондону у јулу мјесецу. Нажалост, услијед пандемије Kовид-19, централна комеморација је одгођена до слиједеће године, јер је приоритет добробит гостију и говорника током ове кризе.

Стога, ће се организовати хисторијска интернетска комеморација која ће се одржати навече у суботу, 11. јула 2020. године поводом Дана сјећања на Сребреницу. Догађај ће бити емитован на многим каналима и друштвеним мрежама, а садржават ће видео свједочења и поруке преживјелих и кључних личности.

БХ УК Нетворк позива све да се на овај датум, 11. јули 2020. година придруже овој важној комеморацији и по могућности учествују.

Такођер, Ремемберинг Сребреница ће креирати онлине виртуелни музеј који ће милионима људи широм свијета омогућити да науче о личним причама из рата и геноцида у Босни и Херцеговини. Овај музеј бит ће “отворен” током Седмице сјећања на Сребреницу у склопу обиљежавања 25. годишњице.

Осим комеморација, организација “Ремемберинг Сребреница” ради у школама широм Велике Британије те је кроз образовне пакете о лекцијама наученим из геноцида у Сребреници и другим образовним активностима радила са више од 95.000 дјеце. Организовали су близу 7.500 меморијалних догађаја и активности широм Велике Британије, 1.350 активиста који су помогли организацији ових активности и који су се обавезали да ће се супротставити мржњи и нетрпељивости у њиховим локалним заједницама.

Тема за овогодишњу комеморацију 25. годишњице геноцида у Сребреници је “Сваки корак је важан “ (Every action matters). Циљ ове теме је мотивисати људе да покажу да њховим поступцима, без обзира колико велики или мали, могу да се супротставе мржњи, предрасудама и негирању геноцида.

Уколико имате идеју или планирате учествовати у Меморијалној седмици сјећања на геноцид у Сребреници која ће укључивати различите активности: Онлине изложбу,  Радионицу кухања босанских традиционалних јела, Традицију и обичаји БиХ и Глас преживјелих, детаљније се можете информисати и пријавити на линку http://bosniauknetwork.org/.

БХ УК Нетворк