Амбасадор БиХ у Норвешкој Недим Макаревић био је у службеној посјети Конгсберг Групи најјачој војноиндустријској групацији у Норвешкој која је име добила по истоименом граду.

Једна од њених секција је и Конгсберг Маритиме која се бави искључиво техником, разним уређајима, али прије свега технолошки високософистицираним детекционим системима у води, тзв. сонарима. Ради се заправо о подводним електричним локаторима. То су електроакустични уређаји за тражење и одређивање даљине, дубине, смјера, као и за идентификацију подводних покретних и непокретних објеката (подморница, мина, потопљених бродова, подводних хриди, јата риба).

Служи и за навигацију, оцеанографска истраживања и подводну везу. Рад се заснива на проучавању простирања ултразвучних и звучних валова кроз воду. Он шаље звучне импулсе и одбијену енергију прима као ехо. На основи измјереног временског интервала одређује се истовремено даљина, смјер, а код неких и дубина циља.

У норвешком мјесту Хортен је Конгсберг Маритиме гдје се, између осталог, баве и проучавањем подводног звука тј. хидроакустиком.

У Конгсберг Маритиме-у тврде да су без конкуренције у свијету, у овом домену.

Занимљиво је да је знатан број упослених из БиХ, а међу њима је и Адис Ћемаловић из Мостара, менаџер логистике у фирми, док Изет Мустеданагић из Велике Кладуше ради као оператер на роботима. Заједно са својих 12 колега из БиХ ради овдје дуги низ година.

Амбасадор Макаревић наводи да је у разговору са менаџментом ове фирме добио највише оцијене за наше људе како на професионалној, тако и на људском нивоу.
– Наши грађани, гдје год да раде, освијетле нам образ. Овај пут причамо о фирми која се бави крајњим хи-тецх рјешењима и једна је од најпризнатијих, ако не и најпризнатија на свијету у овом домену. Још један од низа примјера лијепих прича о нашем исељеништву и њиховим каријерама вани, истиче амбасадор Недим Макаревић.

 

Преузето: Моја БиХ