Представници винарског сектора Босне и Херцеговине, окупљени око винарске платформе “Блаж Енологy”, ових дана су на студијском путовању у Француској.

Примарни циљ посјете је увид у најновија технолошка достигнућа производње вина и винарске опреме, нарочито с аспекта маркетинга вина и жестоких пића.

Учесници посјете су представници предузећа и винари: Херцеговина вино д.д. Мостар, Хепок д.д. Мостар, Винарија Читлук д.д. Читлук, АГ Међугорје доо. – Царска Вина , Подруми Андрија д.о.о, Подрум Тољ, Подрум Вилинка, Вина Задро д.о.о, ЦО Тринк д.о.о., ФАЗ Мостар и БЛАЖ Енологy.

– Прва два дана учествовали смо на сајму вина Wine Paris-Inexpo на којем је неколико хиљада излагача представило своја вина и жестока пића. У директном контакту с излагачима настојали смо прикупити информације које би имале позитиван учинак на развој винарског сектора БиХ. За задња три дана планирана је посјета винаријама и цхатеауима на подручју Bordeauxa, фабрици за израду бачви, музеју вина, као и Институту за вино и виноградарство.

Искрено се надамо да ћемо сва позитивна искуства ове посјете успјешно имплементирати у винарској индустрији БиХ – кажу херцеговачки винари који посебну захвалност желе исказати Марију Чули из Мостара, студенту Института за вино у Bordeauxu, који је цијелој групи на располагању као домаћин ове студијске посјете.