У организацији Удружења наставника босанског језика Викторије, у суботу, 9. децембра 2023. године у Мелбурну, одржано је матурско вече 18. генерације матураната Босанске школе.

Матуранти су заједно са својим наставницима, родитељима, званицама из Викторијанске школе језика (ВСЛ-а), државне институције под чијим окриљем се изучава међу другим језицима и босански језик, те са специјалним гостима из Аустралије и Босне и Херцеговине, на веома достојанствен и свечан начин обиљежили крај свог школовања у Босанској школи.

Наставу босанског језика похађали су у два центра у Мелбурну – Noble Park North i Caroline Springs, одржавајући тако путем школе босанског језика, посебне личне, традицијске, језичке и културолошке везе са Босном и Херцеговином – домовином својих очева и дједова.

Званични дио програма отворила је предсједница удружења наставника и родитеља босанског језика у Викторији, Аиша Хаџиахметовић, уз честитке матурантима, захвалила се и свима који пружају подршку школи. Посебна захвалност упућена је родитељима ученика, чија је устрајност да дјецу шаљу у босанску школу инспиративна, јер указује како на свијест да је матерњи језик темељна одредница идентитета, тако и на снагу љубави коју гаје према својој првој домовини – Босни и Херцеговини.

У име Викторијанске школе језика (ВСЛ) присутнима су се обратили директорица госпођа Јуди Бенеи, истакавши значај очувања матерњег језика, као језичке посебности и идентитета у мултикултурном аустралском друштву, те координатор из центра Nobl Park North, господин Кевин Рајан, који се обратио матурантима пожељевши им срећу у даљем образовању.

Специјани гост био је књижевник Џемалудин Латић, који је у  свом обраћању тематизирао

љепоту и значај босанског језика, истакавши да су његови главни чувари мајке и пјесници.

Матурантица из прошле генерације Нејра Мутапчић говорила је о својим искуствима и времену проведеном у босанској школи, и између осталог нагласила:

„Било ми је важно учити о земљи поријекла мојих родитеља и сретна сам што сам имала прилику да то чиним у Босанској школи.”

Наставнице које су извеле 18. генерацију матураната босанског језика Сада Макаш и Минета Хаџиавдић обратиле су се својим ученицима, пожељеле им све најбоље у будућем школовању уз напомену да и даље његују босански језик као дио свог идентитета, да га преносе будућим генерацијама и тако спријече његово нестајање на овим просторима.

Босанска школа ове године испратила је 14 матураната.