У складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом изазваном корона вирусом (КОВИД-19),   надлежни органи широм свијета, укључујући и Босну и Херцеговину,  принуђени су предузимати радикалне мјере у циљу превентивног дјеловања и сузбијања ширења заразне болести.

С тим у вези, Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, у оквиру својих надлежности за исељеништво, апелује на све припаднике исељеништва да у вријеме пандемије корона вируса без пријеке потребе не долазе у Босну и Херцеговину због повећања ризика од уношења и ширења овог вируса, што би додатно могло резултирати погоршању епидемиолошке ситуације у БиХ.

Апел Министарства је у складу са закључком који је Предсједништво Босне и Херцеговине донијело на 56. ванредној сједници одржаној 16.03.2020.године, у коме у вези са пандемијом корона вируса,  позива  држављане Босне и Херцеговине који бораве у иностранству да одложе своје доласке и посјете Босни и Херцеговини у периоду интензивних мјера на сузбијању ширења корона вируса.