У просторијама Босанске куће у Бирмингаму одржана је редовна годишња Скупштина БХ УК Нетворка  – кровне организације грађана Босне и Херзеговине у Великој Британији. Скупштини су присуствовали  представници босанскохерцеговачких асоцијација и бх. допунских школа  из Дербија, Бирмингема, Ковентрија, Хертфордсхиреа, БХ савјетодавног центра Лондон, Викторије Лондон, те Манчестера. Такођер, на радост свих присутних, скупштину су својим присуством увеличали и представници БиХ Амбасаде у Лондону, Њ.Е Вања Филиповић и Биљана Лучић, I секретар.

Уводним обраћањем, Заим Пашић, предсједник БХ УК Нетворка пожелио је добродошлицу и успјешан рад Скупштине присутнима. Анес Церић, менаџер БХ УК Нетворка презентовао је активности у протеклој години. Свакако најважнија активност је званично отворење Босанске куће, коју је свечано отворио Лорд Боурне оф Аберyстwyт, владин министар за вјере. Активности и успјеси бх. заједнице били су предмет интересовања британских медија, тако да је чак и британски BBC објавио репортажу о бх. заједници на Оству.

Уз велику помоћ чланица и активиста Нетворка, организоване су манифестације поводом обиљежавања државних празника наше домовине (Дан државности и Дан независности Босне и Херцеговине), обиљежавање међународног Дана жена, Дана матерњег језика, Дана избјеглица као и новогодишњих празника. Такође организоване су традиционалне активности попут традиционалног турнира “Ирхан Дураковић”. Посредством својих представника, БХ УК Нетворк је учествовао у свим заначајнијим активностима ССД БИХ.  Наравно, највећа манифестација је организовање јубиларног 20. сусрета бх. допунских школа у Великој Британији. Претходне године, уз помоћ и у сарадњи са организацијом Ремемберинг Сребреница организоване су бројне комеморације поводом обиљежавања годишњице геноцида у Сребреници.

Присутнима се обратио Њ.Е Вања Филиповић, којем је ово била једна од првих радних посјета откако је  именован за Амбасадора БиХ у Великој Британији. Захвалио се на позиву и дивној добродошлици уз честитке и изношење позитивних утисака о организованости бх. заједнице у ВБ. Нагласио је да ће његов приоритет у наредном периоду бити промовисање бх. тржишта и привлачење британских инвеститора у Босну и Херцеовину. Иначе, британски инвеститори су десети по укупном броју инвестиција у БиХ. У том циљу, дискутовало се о могућностима  организовања  заједничких активности  у наредном  периоду. Биљана Лучић, I секретар била је посебно импресионирана активностима бх. допунских школа.

На скупштини је прочитано писмо Кеме Сарача, помоћника минстрице за људска права и избјеглице БиХ, који нажалост нису били у могућности присуствовати због раније преузтеих радних  обавеза. “Желимо Вам успјешан рад Годишње скупштине БХ УК Нетворка. Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине наглашава, и у контактима са другим организацјиама исељеништва, да цјелокупан досадашњи рад БХ УК Нетворка треба бити примјер свим организацијама исељеништва из Босне и Херцеговине. Из тог разлога изражавамо задовољство нашом досадашњом успјешном сарадњом.”, навео је у писму госп. Сарач.

Након конструктивних дискусија, Скупштина је усвојила приједлог да се обнове мандати руководству Нетворка, тако да ће и у наредном периоду функцију предсједника обнашати госп. Заим Пашић, секретара Алмин Казић и благајника Мухамед Ширановић.

Након додјеле признања марљивим активистима свих бх.удружења у Великој Британији, наставило се са дружењем уз пригодну вечеру коју су припремиле наше вриједне домаћице из Бирмингема и Ковентрија. Хвала дивним домаћицама које су се потрудиле да гости буду угошћени на пригодан начин. Новоизабраном руководству желимо много успјеха у реализацији планираних активности у наредном периоду.

Извор: Босниа УК Нетворк