Садовић је у Чанакалама разговарао са делегацијом исељеника из Босне и Херцеговине који живе на подручју Чанакала и Биге о унапрјеђењу сарадње наведених опћина са опћинама из БиХ. Договорено је да у наредном периоду делегације из та два града размотре са надлежним институцијама Турске могућност успостављања побратинских веза са одговарајућим градовима у Босни и Херцеговини.

Након састанка са бх. исељеницима, Садовић се заједно са генералним почасним конзулом из Измира, Кемалом Бајсаком и представницима удружења бх. исељеника – састао са начелником опћине Улгуром Гогханом и са гувернером опћине Чанакале, Орханом Тавлијем. На састанку је било говора о унапређењу сарадње између овог дијела Турске и наше земље.

Садовић је информирао званичнике у Чанакалама о инцијативи удружења бх. исељеника да се на достојан начин обиљежи мјесто страдања босанскохерцеговачких грађана који су погинули у бици на Чанакалама 1915. године.

Начелник и Гувернер су исказали своју спремност да помогну у реализацији овог пројекта издавањем неопходних сагласности. Након сусрета у Чанакалама, Садовић, Бајсак и представници бх. удружења су посјетили хисторијско спомен обиљежје на Чанакалама, разговарали са директором Исмаилом Кашдемиром и договорили мјесто гдје ће бити подигнуто спомен обиљежја погинулим.

Након сусрета у Чанакалама, Садовић и Бајсак су посјетили село босанскохерцеговачких исељеника Халибеј које се налази у предграђу Измира. Након разговора са представницима удружења у Халибеју, на којима је истакнута важност да се села бх. исељеника у Турској јаче културно, образовно и економски повезују са БиХ, Садовић и Бајсак су разговарали са Ридваном Каракалијем начелником опћине Кемалпаса којој припада село Халилбеја, те Кемалом Кизилкајем, кајмаканом.

Послије састанака са представницима локалне власти, Садовић и Бајсак су посјетили школу „Алија Изетбеговић“ коју похађају дјеца наших исељеника у којој 6 одјељења учи босански језик. Директор и упосленици школе су извијестили Садовића о томе каква им је помоћ потребна да би унаприједили изучавање босанског  језика, културе и традиције Босне и Херцеговине, Садовић је обећао да ће њихове захтјеве пренијети Министарству образовања Турске, а да ће тражити и додатне књиге из хисторије и географије из наше земље за потребе обогаћивања школске библиотеке.