Амбасада Босне и Херцеговине у Турској на својој Фејзбук страници појаснила је тренутну ситуацију у вези с успостављањем летова између двију земаља.

У посту који потписује отправник послова Жељко Васиљевић наводи се како су кроз контакте с авио компанијама и дијелом менаџмента аеродрома у Сарајеву информисани да ће он, према информацијама којима располажу данас, бити отворен од 1. јуна 2020. године, али да још увијек нема конкретних најава за летове.

“Планови су да летови из Истанбула ка Сарајеву крену средином јуна, али сада је све до ТХY који мора да изради своје планове и динамику. Наравно да Република Турска има своје разлоге, процјене и потребе на основу којих планира отварање летова према појединим дестинацијама. Наша жеља је да се летови успоставе што прије и све стране су исказале исту намјеру. Како год се овај технички дио послова одвијао, сви процјењују да би нормална комуникација требала бити успостављена најдаље у седмици од 15 до 22. јуна. Молим вас да ово не узимате као гаранцију, јер велики утјецај на динамику активности има број обољелих или умрлих у обје државе тако да је епидемиолошки статус ипак главни фактор који утјече на све активности и одлуке”, написао је.

Све што можете тренутно видјети на интернету (датуми летова за Сарајево од 10. јуна и сл.) је посљедица ранијих најава авио компанија које аеродромски компјутер вуче аутоматски и, за сада, то нису тачни подаци.

“Напомињемо да сви који планирају повратак у БиХ, али и наставак живота или школовања у Турској треба да искористе ово вријеме да добро испланирају своје обавезе јер, када прође прва еуфорија, треба се вратити нормалном животу, тј. молим вас да планирате свој повратак у Турску објективно те да узмете у обзир да би се могле јавити одређене компликације уколико се епидемија настави ширити или јачати након отварања граница, да у Турској иза себе не остављате недовршене послове или обавезе које би вам касније могле компликовати живот (рачуни у банкама, рачуни код телефонских компанија, разни уговори о најму стана, статус у студентском дому, статус на факултету, потврде о завршеним семестрима, захтјеви за одобрење боравка у РТ или сл.).

Такође, информисани смо да постоји лет из Истанбула за Загреб, преко Њемачке. Из ГК РХ у Истанбулу су објаснили да се ради о комерцијалном лету, да немају проблем да тај лет користе и наши држављани, али да као путници у транзиту морају одмах напустити Хрватску”, појашњава Васиљевић.

Каже и како су контактирали нашу Амбасаду у Загребу гдје су их информисали да они не знају за редовне аутобуске или авиолиније за БиХ, нису успостављене, али да се до границе можете транспортовати аутомобилом неког пријатеља или таxи возилом (убер или сл.) који кошта око 90 еура.

“Граница се прелази пјешке и даље самостално организује путовање за свој град. Наша (и моја) процјена је да је ово врло компликован и ризичан начин путовања и свакако је препорука да сачекате директне летове за БиХ.

Чим ова амбасада дође до конкретних и званичних информација о отварану авио линије Турска – БиХ одмах ћемо вас обавијестити на нашој фб страници. До тада будите здрави, озбиљни, немојте се опуштати и чувајте се јер је вирус још међу нама”, закључио је.