Амбасада Босне и Херцеговине у Копенхагену је била домаћин Одбору босанско-херцеговачких учитеља у данској који су 19.06.2021. године одржали генералну Скупштину. ОБХУ постоји од 2017. године а један од циљева је формирати одбор просвјетних радника који би водио наставу допунске школе, тј. босанског језика те омогућити дјеци у основним школама учење матерњег језика.

Предсједница ОБХУ-а Јасна Хасанбашић је презентовала рад удружења предходних неколико година те споменула многе успјешно проведене активности, као нпр. Семинар Стручног усавршавања наставника босанског језика у Данској у сарадњи са удружењем „Откриј босански“ из Беча, Семинар на тему улога музике у настави матерњег језика те низ других сличних семинара.

У званичном дјелу, Скупштини је присуствовао и амбасадор Емир Пољо, који се кратко обратио члановима и одао признање досадашњим резултатима и нагласио уску сарадњу коју Амбасада од самог почетка има са Удружењем наставника матерњег језика. Амбасадор Пољо је присутним упутио посебне честитке за успјех које је ово Удружење остварило оснивањем Одјељења босанског језика који треба да почне са радом наредне школске године а у оквиру наставног плана и програма данских основних школа.

Амбасадор је искористио прилику и члановима Скупштине уручио по један примјерак „Културна и друштвена повијест-хисторија Босне и Херцеговине“, уџбеника који ће наставницима користити у извођењу наставе на матерњем језику, а што је директна помоћ и подршка Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине. Договорен је и наставак сарадње Амбасаде и Удружења наставника и у наредном периоду.

Извор: Министарство вањских послова Босне и Херцеговине