У оквиру заједничког пројекта Европске уније и Владе Савезне Републике Њемачке – EU4BusinessRecovery за помоћ предузетницима у борби против посљедица изазваних Ковид-19 пандемијом, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH објавио је јавни позив за пријаву пројеката у области туристичког сектора. Бесповратна финансијска средства и техничка подршка бити ће доступни предузећима и туристичким оператерима како би осигурали континуитет пословања, али и стварање иновативних старт-упа.

Пројекат EU4BusinessRecovery помаже туристичком сектору путем интегрисаног пакета савјетодавних услуга и финансијске подршке за опоравак и поновно покретање пословних активности.

Фонд од 1 милион еура бесповратних средстава унутар пројекта EU4BusinessRecovery доступан је за мјере опоравка туризма, које се фокусирају на активности попут развоја стратегије управљања дестинацијама, приступа новим тржиштима за предузетнике у туризму, развоја бренда, развоја акционих планова одрживог туризма, улагања у еколошки прихватљива рјешења итд.

Општине, агенције за локални/регионални развој и привредне коморе могу аплицирати на позив као водећи апликанти који ће радити на развоју дестинација са циљем подршке крајњих корисника пројекта који су приватна подузећа у туризму. Висина могућих одобрених средстава по пројекту је до 150.000 еура. Потребан властити допринос подноситеља захтјева је између 20% и 80% од укупних прихватљивих трошкова предложеног пројекта.

Пројекат EU4BusinessRecovery подржава микро, мала и средња предузећа у Босни и Херцеговини  да наставе са пословањем и очувањем радних мјеста, а посебно ће подржати предузетнице, младе и друге рањиве скупине у оснивању властитих бизниса и у превладавању негативног учинка пандемије Ковид-19 стварањем отпорнијег пословног окружења. Укупна вриједност пројекта износи 13,7 милиона еура, а заједнички га финансирају Европска унија (13 милиона еура) и Влада Савезне Републике Њемачке (0,7 милион еура). EU4BusinessRecovery заједно проводе ГИЗ, ИЛО и УНДП, од 2021. године до 2023. године.

Пријаве је могуће поднијети онлајн, путем апликацијског портала доступног на линку: https://eu4business.core-enigma.com/.

За више информација, контактирајте: EU4Business@giz.de.

Извор: https://eu4business.ba/