У суботу 27. априла 2024. године Дом културе (Medborgarhуset) у Eslöv – у био је и дослоvно Босна и Херцегоvина у малом: дјеца и омладина, различитих узраста, али и одрасли (млађи јуниори, јуниори, сениори и ветерани), говорили су стихове бх. пјесника кроз рецитације или рецитале у говорном дијелу такмичења, односно плесали су модерне плесове, пјевали севдалинке и играли фолклор народа Босне и Херцеговине и других крајева бивше Југославије, у говорним садржајима.

Наступило је око 200 такмичара: БКФ ”Сарајево” Malmö 70 учесника са 12 тачака, ”Љиљан” Ландскрона 60 учесника са 8 тачака, ”Босанска крајина” Malmö 35 учесника са 4 тачке и ”Рубин” Eslöv 35 учесника са 4 тачке – укупно 32 тачке културног програма, од чега су 28 тачки такмичарске и 4 тачке ревијални културни програм.

Асим Церић, секретар Обласне организације Југ (Skåne) је отворио 27. Регионалну смотру културе бх. удружења ”Југ Шведске”. Обласна организација бх. удружења Јужна Шведска (Skåne län) броји 2.169 чланова у 10 бх. Удружења И дјелује у 6 градова: Малмö – 4 бх. удружења („Босанска крајина“, „Сарајево“, „Требишњица“ и „Врбања“), Helsingborg – 2 бх. удружења („БиХ94“ и „БиХ-С-04“), Ландскрона („Љиљан“), Trelleborg („БиХ 92“), Ystad („Бошњак“) и Eslöv („Рубин“).

Изврстан домаћин 27. Регионалне смотре „Југ“ (Скåне лäн) било је бх. удружење „Рубин“ Eslöv на челу са предсједником Тариком Рашовићем.

Дјеца и омладина, а и старији, су наступали са рецитацијама и рециталима, модерним плесовима, севдалинкама и шест фолклорних изведби. На крају смотре проглашени су побједници у свим такмичарским категоријама.