У организацији Свјетског савеза дијаспоре Босне и Херцеговине (ССД БиХ), на Влашићу, од 03. до 05. маја 2024. године, одржаће се традиционално, 19. по реду, Свјетско првенство дијаспоре Босне и Херцеговине у малом фудбалу/ногомету/футсалу, одлука је Радне групе за спорт кровне организације бх. дијаспоре.

Сви мечеви ће бити одиграни у суботу, 04. маја 2024. године, у спортској дворани хотела “Сунце”, док ће жријебање бити у петак, 03. маја 2024. године, у 18 сати у хотелу “Сунце” на Влашићу.

Све екипе ће имати осигуран дочек на Сарајевском аеродрому и превоз до Влашића на дан 03. маја 2024. године при доласку, као и 05. маја 2024. године, при одласку, под условом да екипа која буде захтијевала дочек и превоз долази/одлази групно, а не појединачно.

Свјетска првенства бх. дијаспоре у футсалу су најмасовнији облик окупљања младих из БиХ или поријеклом из БиХ који живе у дијаспори, уз гесло да је побједник увијек Босна и Херцеговина и љубав према домовини.

Овакве и сличне манифестације које организује ССД БиХ представљају најбољи вид окупљања, дружења, међусобног упознавања и увезивања бх исељеника међусобно и са матицом.

Спортске екипе углавном представљају најугледнији представници и привредници више од двадесет држава пријема.

Овакви спортски догађаји за циљ имају изузетно важан утицај у очувању босанскохерцеговачког идентитета, културе и мултикултуралности.

Спорт је од изузетне важности за све људе, јер спорт кроз своје активности те пропратну игру, забаве и дружења уједињује људе различитих профила по разним основама.

Извор: ССД БиХ