Данас су, након 16 година усаглашавања, министар комуникација и транспорта Босне и Херцеговине Един Форто и амбасадор Републике Италије у Босни и Херцеговини Њ. Е. Марко ди Руца потписали Споразум о узајамном признавању возачких дозвола између Босне и Херцеговине и Републике Италије.

Министар Форто се захвалио амбасадору Ди Руци и Влади Републике Италије која је урадила нешто што друге државе не сматрају приоритетним, а што је од великог значаја за Босну и Херцеговину и њене грађане.

„Ово треба да буде примјер сарадње, али и мотив другим европским земљама које још нису позитивно одговориле на нашу иницијативу за признавање возачких дозвола“, истакао је министар Форто.

Потписивање Споразума олакшаће живот бх. грађана који живе и раде у Италији, посебно ако је њихово посао везан за управљање моторним возилом.

„Сектор мобилности је од фундаменталног значаја за држављане двију земаља који су захваљујући овом споразуму још ближи. Његово потписивање није само инструмент техничке природе већ и мост који ће ојачати везе БиХ и Италије и дати додатни замах нашим билатералним односима“, рекао је амбасадор Ди Руца.

Према Споразуму, уговорне стране узајамно признају важеће возачке дозволе у корист њихових власника који стичу стални боравак на територији друге земље.

Возачка дозвола коју су издали надлежни органи једне од уговорних страна престаје да важи на територији друге стране годину дана након што њен власник стекне право сталног боравка на територији друге уговорне стране.

Напомињемо да Споразум ступа на снагу 60 дана након његове ратификације у обје државе.

Извор: Министарство комуникација и промета Босне и Херцеговине