Аустин, Тексас-Босанска дијаспора ће се од 19. до 21. маја 2023. године окупити на годишњој конференцији БиХДЦ у Аустину, Тексасу. Конференција се ове године одржава под темом “Динамични крајолици: Гајење одрживе промјене” истичући важност прилагодбе промјењивим околностима док радимо на стварању одрживе будућности.

Конференција ће обухватити разне говорнике/це, радионице и панел-расправе о различитим темама, укључујући околиш, ментално здравље, бизнис и умјетност. Босанско-америчка новинарка Риада Асимовић Акyол ће отворити конференцију као главна говорница. Циљ овогодишње конференције је инспирисати учесниле/це да дјелују према одрживој промјени, како унутар дијаспоре тако и у Босни и Херцеговини. Учесници/це ће разговарати о разним начинима на којима се могу укључити у друштво у БиХ и заједницама бх.дијаспоре.

“Оно што ми се највише свиђа код БиХДЦ-а је да није важно којој религији припадате,којој етничкој скупини припадате, којој раси припадате или из које земље долазите – ако волите Босну и Босанце, добродошли сте. Кад нас толико ствари раздваја и одваја, благослов је пронаћи сродне душе које препознају вриједност уједињења. Ако БиХ и наш народ желе имати будућност, она почиње с нама”,рекао је Дамир, бивши судионик.

Босанскохерцеговачка дијаспора позната је по вриједностима заједнице, отпорности и напорног рада, које су кључне за стварање одрживе промјене. Кроз ову конференцију, учесници/це ће имати прилику повезати се и учити једни од других те истражити начине даљњег промовисања тих вриједности.

“Стекао сам пуно знања од гостујућих говорника и то ме мотивисало у мом подручју рада да представљам дијаспору и више чиним за заједницу”, рекао је Амер, бивши учесник.

Конференција је отворена за чланове бх. дијаспоре као и за све заинтересоване који желе сазнати више о босанскохерцеговачкој култури и заједници. Ова конференција пружа прилику за повезивање и дијељење знања с врхунским стручњацима из различитих подручја. Очекујемо да ће учесници/це изградити нове везе, размијенити идеје и потакнути позитивне промјене у нашој заједници.