Министар за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине Севлид Хуртић данас се у Адапазару, Република Турска, састао са гувернером тог округа Yasar Karadenizom Званичници су разговарали о утицају дијаспоре из Босне и Херцеговине у Адапазару и Турској, гдје су развили бизнисе и својим трудом и радом увелико доприносе развоју индустрије у Турској.

Министар Хуртић је истакао да велики број посјета грађана БиХ Турској, доказује да смо истог менталитета чим можемо заједно живјети.

-Ја се надам још бољој сарадњи наше двије земље. Због културошких сличности се осјећамо слободно једни код других. Наши грађани долазе у Турску на одмор. Све то доприноси бољем односу између наше двије земље, рекао је Хуртић.

Гувернер Карадениз је такође истакао добре односе двије земље те рекао да је Босна и Херцеговина срце Балкана.

-Грађани БиХ који живе овдје су дио нас и то су наша браћа. Остварили смо блискост и суживот из сличних навика и културе. Ја сам прије 12 година боравио у БиХ и могу вам рећи да у Турској има добре баклаве, али у Босни и Херецговини баклаву с орасима никада нећу заборавити. Знајте да је Турска увијек уз БиХ и да ћемо помагати људима из БиХ који овдје живе и раде, као и онима који живе у својој земљи. Јака БиХ је предуслов за опстанак и већу сигурност на Балкану, казао је гувернер Карадениз.

Министар Хуртић је замолио гувернера Карадениза да пренесе селаме предсједнику РеЏепу Таипу Ердогану и пожелио његову скорију посјету Босни и Херцеговини.

Након тога, министру Хуртићу пријем је уприличио и градоначелник Sakarya Yusuf Alemdar који је рекао да грађане БиХ гледа као своју браћу и да дају велики допринос привреди овог краја.

-Ја сам с Црног мора, а мислим да сам више пута посјетио Босну него њени грађани који овдје живе. У име јединства, братства и односа спреман сам да вам помогнем на свим пољима. Изразито ми је драго што сте ми након избора честитали побједу и што сте први страни званичник који ме посјетио, рекао је Алемдар.