Како су навели, Јаловчић је ванредна професорица на Универзитету за примјењене науке Западна Норвешка. “Посљедњих 25 година је радила у 15 земаља на инклузивном развоју, водећи пројекте који се односе на особе с инвалидитетом, рехабилитацију и пројекте којима се промовирају људска права и право на лијечење за све”, нагласили су.

“Жене и дјевојке с инвалидитетом се суочавају с дискриминацијом по више основа у тренутку када им је потребна здравствена заштита. Морамо заједно радити на томе да отклонимо предрасуде, ставове, системске и физичке препреке с којима се суочавају у приступу здравственој заштити широм свијета. Морамо охрабрити жене и дјевојке с инвалидитетом, оне који пружају здравствене услуге, едукаторе, студенте здравствених студија, те заједнице да граде инклузиван здравствени систем”, порука је Јаловчић уочи Међународног дана жена.

Јаловчић је представљена канадској и свјетској јавности у серијалу организације CSIH названог Канадске жене у глобалном здравству.

Како је наведено на wеб страници Универзитета за примијењене науке Западна Норвешка, Јаловчић има 25 година искуства у раду с институцијама које се баве инвалидитетом, заједницама које се баве рехабилитацијом и глобалном инклузивном развоју. Поријеклом је из Босне и Херцеговине.

Из Канадске организације за здравље у свијету (CSIH) су себе представили као невладином организацијом која жели допринијети здравијем свијету.

Као своју мисију су навели унапређење здравства и омогућавање једнаког приступа здравству у Канади и остатку свијета.

Извор: радиосарајево.ба