Предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић разговарао је у Бриселу с грађанима поријеклом из Босне и Херцеговине и представницима удружења босанскохерцеговачке дијаспоре у Краљевини Белгији, Луксембургу и Холандији.

Радном састанку је присуствовао и амбасадор Босне и Херцеговине у Краљевини Белгији и Великом војводству Луксембург Ерол Авдовић.

Током састанка Бећировић је нагласио да се у свијету посљедњих година значајно повећао број лобистичких група и организација које дјелују у интересу државе Босне и Херцеговине те истакао да држава Босна и Херцеговина настоји одржати што чвршће везе са својим грађанима у свијету, превасходно кроз његовање културе и традиције, али и кроз све значајније пословне инвестиције које долазе из дијаспоре.

Представници удружења босанскохерцеговачке дијаспоре су упознали Бећировића да су организирани кроз низ удружења, културних, спортских и образовних клубова, обједињених у Босанскохерцеговачко-белгијску асоцијацију (БХБА). Значајни напори се чине на успостави босанскохерцеговачких допунских школа за изучавање босанског језика, тако да је нужно, у перспективи, учинити ефикаснијим процес набавке уџбеника за допунску наставу.

На крају, Бећировић је позвао припаднике нове генерације грађана Босне и Херцеговине у дијаспори да се укључе и на свој начин помогну домовини, прије свега кроз изградњу јаких мостова с вршњацима, организацијама и институцијама у Босни и Херцеговини. Нова генерација како је казао треба да се укључе у изградњу домовине у којој ће свима бити угодно живјети.

 

Више о овој теми можете прочитати на линку испод:

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/347936/becirovic_razgovarao_sa_predstavnicima_bh_dijaspore_u_belgiji_bosna_i_hercegovina_nastoji_odrzati_sto_chvrsce_veze_sa_svojim_gradjanima_u_svijetu.html