Соња Блум, неурологиња која је одувијек гајила љубав према умјетности, истовремно уживајући у идејама и стваралачком духу данас је директорица Одјела за поремећаје памћења и когнитивну неурологију на Marshfield Clinic Health System u Wisconsin, USA.

Повезивање с пацијентима и њиховим породицама је најбољи дио Соњиног посла, и како каже нема ничег љепшег од тога када након неколико мјесеци види напредак својих пацијената.

Соњин дјед, Емерик Блум, био је босанско-јеврејски бизнисмен, филантроп и оснивач те први директор једног од највећих конгломерата у југоисточној Европи – Енергоинвеста. Његова посвећеност послу и ангажман у локалној заједници оставили су трајан печат на њу, подсјећајући је на важност преданости и сарадње за опће добро, док су дружења у кругу пријатеља умјетника и музичара баке Матусје, развили њену љубав према умјетности.

Као неуролог, Соња се бави различитим аспектима своје професије, укључујући рад с поремећајима памћења и хитном неурологијом. С обзиром да вјештачка интелигенција постаје све присутнија у медицинском пољу, Соња истиче опрез у примјени исте. Сматра да вјештачка интелигенција, иако корисна у проширивању диференцијалне дијагнозе, понекад даје неодговарајуће или нетачне одговоре, те наглашава потребу за провјером тих одговора прије практичне примјене.

Иако тренутно нема директну сарадњу са колегама из Босне и Херцеговине, Соња истиче да јој је циљ и жеља кроз чланство у БХАААС-у повезати се са научницима, докторима, умјетницима и академицима широм свијета и у Босни и Херцеговини.

 

Више о овој теми можете пронаћи на линку испод:

https://bhaaas.org/spajanje-svjetova-umjetnost-i-medicina-u-zivotu-sonje-blum/