Новоименовани амбасадор Аустралије за Босну и ХерцеговинуЊ. Е. Иан Давид Граинге Бигс посјетио је у сриједу 8. новембра 2023. године Универзитет у Сарајеву, гдје се сусрео са ректором проф. др. Рифатом Шкријељом. У пратњи амбасадора Биггса били су Децлан Цоннор, други секретар Амбасаде и Нада Мустер, стручна сарадница, а делегацију Универзитета, поред ректора Шкријеља, чинили су проректорица за међународну сарадњу проф. др. Енита Накаш и проректор за финансије проф. др. Тарик Заимовић. Састанку су присуствовали и проф. др. Хариз Халиловић, награђивани антрополог и аутор, професор глобалних студија на РМИТ Универзитету, и др. Адис Елиас Фејзић, скулптор и визуални умјетник, асистент на РМИТ Универзитету.

Остваривање сарадње између Амбасаде Аустралије за БиХ и Универзитета у Сарајеву, те академске сарадње између универзитета у Аустралији и Универзитета у Сарајеву биле су само неке од тема у оквиру прве посјете амбасадора Биггса Универзитету у Сарајеву.

Посебна пажња посвећена је оствареној сарадњи између РМИТ Универзитета и Универзитета у Сарајеву, озваниченој потписивањем Меморандума о разумијевању између ове двије високообразовне институције у октобру ове године. Меморандум има за циљ омогућити истраживачку сарадњу, размјену наставника и чланова особља, размјену студената, посебне академске програме, пројекте и друге активности, те сарадњу кроз заједничке пројекте и менторства.

У току сусрета је истакнута важност улагања у образовање и културу, те је наглашен значај међууниверзитетске сарадње, као и заједничког рада на пољима културе, науке и образовања.

Амбасадор Бигс је нагласио да управо услуге у сектору образовања имају значајан удио у укупном аустралијском извозу, што међууниверзитетску сарадњу чини једним од приоритета аустралијске вањске политике. При томе, према ријечима амбасадора Бигса, Аустралија не жели бити држава која трајно задржава студенте и стручњаке из других земаља, већ простор размјене студената и наставника и реализације заједничких научноистраживачких пројеката. У погледу успостављања академске сарадње између Аустралије и Босне и Херцеговине, амбасадор Бигс је нагласио мултикултурални карактер обје заједнице наглашавајући да ће управо разумијевање суштине мултикултуралности олакшати све облике заједничког дјеловања и рада. Успјешна сарадња са РМИТ Универзитетом сигурно је увод у сарадњу са другим универзитетима из Аустралије, истакао је амбасадор Бигс.

Ректор Шкријељ је истакао да сарадња са РМИТ Универзитетом представља кључни корак за Универзитет у Сарајеву. „Њена важност лежи, не само у јачању наших академских капацитета, већ и у промицању разумијевања и пријатељства између наших студената и наставника са колегама из Аустралије. У овој глобализираној ери, такве везе постају кључне за развој образовања и унапређење културе дијалога”.

Такођер, подсјетио је да су први кораци ка остваривању ове сарадње направљени захваљујући проф. др. Харизу Халиловићу, награђиваном антропологу и аутору, те професору глобалних студија на РМИТ Универзитету, када су у јулу ове године професори и студенти РМИТ у оквиру студијске посјете Босни и Херцеговини боравили на Универзитету у Сарајеву, те имали прилику упознати се са развојем и активностима Универзитета и присуствовали предавању „Учити и свједочити: Геноцид у Сребреници у очима босанскохерцеговачких и аустралских студената“.

С обзиром на углед и репутацију коју РМИТ Универзитет ужива као један од водећих аустралских универзитета, ректор Шкријељ је нагласио да је сарадња с РМИТ Универзитетом од изузетне важности за Универзитет у Сарајеву. Такођер је изразио своје задовољство, али и захвалност, на подршци коју професори РМИТ Универзитета пружају Универзитету у Сарајеву кроз сарадњу с Центром за интердисциплинарне студије „Проф. др. Здравко Гребо“ и програмом Глобалних студија.

Проф. др. Хариз Халиловић је изразио задовољство што је амбасадор Бигс у својој првој службеној посјети Босни и Херцеговини посјетио и Универзитет у Сарајеву те потврдио важност академске сарадње између Аустралије и БиХ. „Подсјетио бих да везе између научника и студената између наше двије земље постоје већ дужи низ година и даље се развијају, а у томе важну улогу имају чланови бх. дијаспоре у Аустралији. Потписани Меморандум о разумијевању између РМИТ и УНСА ће у многоме олакшати и формализирати постојеће и нове активности између наша два универзитета, те академске размјене између БиХ и Аустралије“, нагласио је професор Халиловић.

Након конструктивних разговора амбасадора Биггса, ректора Шкријеља, и њихових сарадника и сарадница, закључено је да сарадња РМИТ Универзитета и Универзитета у Сарајеву представља важан корак према јачању веза између Аустралије и Босне и Херцеговине у области високог образовања, што ће имати дугорочан позитиван утицај на академску заједницу обје земље. Очекује се успјешна сарадња ове двије институције, која ће допринијети развоју образовања и промицању културне разноликости.

Преузето: Универзитет у Сарајеву