Селма Косо рођена је у Сарајеву, а у Шведску је дошла као деветогодишња дјевојчица. Магистрирала је општу психологију, те завршила мастер студије за људска права. Тренутно ради у Сигурној кући за жене и дјецу, а основала је и организацију под називом Параплy (што на шведском значи кишобран), која се бави превенцијом сексуалног насиља над дјецом и младима.

За свој рад недавно је добила велико признање – проглашена је једном од најперспективнијих лидерки у Шведској. Поред Селме, на листи 75 најуспјешнијих Швеђанки нашле су се још три жене поријеклом из БиХ. Све жене на тој листи су ту због своје компетенције, свог труда и страсти за свој посао, казала је Селма у разговору за Буку. ”Бити једна од проглашених лидера у Шведској за мене је велика част. Бити призната заједно са свим осталим фантастичним женама на тој листи је велика почаст за мене. Осим тога, најдраже ми је да је сектор у којем радим, то јесте непрофитни сектор, признат. Да је рад цивилног друштва исказан и да се примијети вриједност тога. Тако да моје проглашење иде за све оне жене које неуморно раде за наш циљ, то јесте један свијет без насиља.”

Селмина организација налази се у Штокхолму, али сада своје дјеловање проширује и на БиХ. “Желимо да оснажимо рад на заштити дјечијих права, али и да пружимо могућности за развој и запошљавање младих у Босни и Херцеговини”, казала нам је Селма.

Сексуално злостављање дјеце је изражен проблем у Шведској, мада је још увијек табу, прича Селма. Њена организација бави се превенцијом сексуалног насиља над дјецом и младима, тако што пружају едукацију за дијецу, младе, школско особље, родитеље и остале кадрове различитих струка, као што су социални радници и психолози. Организују јавне кампање како би подизали свијест о проблему сексуалног насиља над дјецом. Уз то, развијају и методе за разговор са малом дјецом, да би олакшали разговор о дјечијим правима, сигурности и злостављању. Један примјер је њихова дјечија књига под називом ”Ким има једну тајну”.

Цјеловит интервју са Селмом Косо можете погледати на линку:  https://www.6yka.com/cyr/novosti/selma-koso-proglasena-jednom-od-najuspjesnijih-zena-u-svedskoj-to-je-priznanje-svim-zenama-koje-neumorno-rade-za-svijet-bez-nasilja.

Извор: buka.com