Исељеници из Кладња, упркос бројним свакодневним обавезама, сваки мјесец издвоје вријеме за дружење са својим суграђанима у склопу пројекта и-платформе „Кладањ Меет Уп“.

Овог 8. априла присуствовали смо седмом, сада већ традиционалном дружењу кладањске дијаспоре са представницима и-платформе, представницима Опћине Кладањ и грађанима овог градића. Вишесатно дружење, уобичајено, одвијало се путем Зоом платформе, а посебну драж истом пружили су нови учесници који до сада нису имали прилику присуствовати нашим дружењима.

Дакле, седмом „Кладањ Меет Уп“ – у прикључили су се господин Ајис Берковић који је из вољеног Кладња иселио у Сарајево, брачни пар Злата и Един Крекић, тренутно настањени у Италији, уважене госпође Азра Гојачић и Миа Блацк, повратнице у Кладањ, те бројни други Кладњаци.

Након уводног представљања нових учесника, услиједило је упознавање истих са до сада одрађеним послом, али и са новим пројектима, новим активностима те уопште градњом повјерења између Кладњака, настањених по цијелом свијету, и и-платформе.

С тим у вези, представница и-платформе, госпођа Далида Карабдић и координаторица овог успјешног пројекта нагласила је да се за осам мјесеци, колико је актуелан пројекат „Кладањ Меет Уп“ успјело покренути, или чак реализирати шест пројеката, изнимно значајних за овај град.

Једна од првих активности било је учешће и-платформе у санацији централног гријања у једином кладањском обданишту „Едина Чамџић“, што је малишанима омогућило неометан боравак и дружење са својим вршњацима.

Истовремено, за Удружење „Жена жени“, које захваљујући исељеницима и подршци представника и-платформе сада већ броје много више чланица и свакодневно вриједно раде, уведена је трофазна струја, уз несебичну подршку Општине Кладањ, а чији је недостатак за Удружење представљао огроман проблем. У овом дијелу електричарских радова учешће су узели и волонтери Емсад Бегић и Денис Карабдић.

Битно је напоменути да су у плану и бројни други радови што би требало олакшати рад Удружења, а што чланице Удружења итекако радује. Све наведено омогућит ће им још продуктивнији рад, дружење, едукације и организирање бројних радионица.

Такође, захваљујући нашој уваженој госпођи Сакиби, до сада су, за потребе кладањске омладине, постављена два коша, и то по један у Ступарима и у Кладњу, а планира се постављање још додатна два – по један у Братељевићима и у самом граду.

Пројекат назван „Street basket“ тренутно је у преговорима.

Нагласимо и то да је, с циљем еколошког освјештења реализиран пројекат „Зелени кутак“, а чији су значај до сада препознале и бројне друге организације. Због тога, у плану је реализација још једног оваквог пројекта на излетишту Бебраве, на локацији “Заштићени пејзаж Коњух”, док је за пројекат назван „Градска пијаца“ добивена потребна сагласност од ИЗ Кладањ и ЈПК Комуналац за привремено кориштење одређене површине, за постављање боx библиотеке, што представља изузетно добру вијест.

Пред сами крај виртуелног дружења, госпођа Карабдић обавијестила је учеснике састанка да је недавно, на позив члана Опћинског вијећа, упознала и вијећнике са нашим радом, те је учесницима меет уп – а открила да се „Кладањ Меет Уп“ „преселио“ и на други континент.

Наиме, бројни Кладњаци, упркос доброј вољи, нису у могућности присуствовати нашим редовним дружењима усљед велике временске разлике. Стога, прошле суботе, 10. априла организован је и први „Кладањ Меет Уп“ који је био прилагођен Кладњацима настањем у Сједињеним Америчким Државама и Канади. Са овом праксом свакако ће се наставити и идућих мјесеци.

 

Преузето: i-platform.ch