У сарадњи са представницима Градске управе Зеница, одржан је и 9. по реду Зеница меетуп с тематиком “Слушамо дијаспору”.

Прошломјесечни тематски Зеница меетуп на којем се разговарало о ИТ сектору, резултирао је и конкретним запослењима. На меетупу је закључено да се овакви тематски састанци на тему ИТ-а, дефинитивно требају наставити, те је договорена њихова реализација крајем мјесеца. Како је меет-уп био јако продуктиван, разговарало се и о ЕРАСМУС + пројекту.

Да је овај меетуп био посебан и инспиративан, говори и чињеница да је на састанак унешен и дашак Јапана. Наиме,  Зеничанка Елма Каблар је вицепрвакиња трејл трчања и неко ко је успоставио озбиљну трејл заједницу у Јапану која броји цца. 5000 чланова. На овом састанку договорена је организација прве зелене трејл трке у БиХ. Планирано је да се трка одржи на рођендан Зенице 21.03.2022. године, у оквиру Оутдоор Wеек. Прва зелена трејл трка окупила би 250 учесника и била би нешто ново у Зеници! Послије Јапана, виртуелни сусрет преселио се у Аустрију. Још једна Зеничанка, Ена Фејзагић – Ливанчић, обрадовала  је све својом позитивном причом која може послужити као инспирација. Ена је, наиме, након 10 година боравка у дијаспори, одлучила основати своју фирму и на тај начин дала је прилику за запослење десеторо младих људи. На тај начин, неформално је договорена још једну сарадња и-дијаспоре са Енином фирмом.

На меетупу су, наравно, представљене и друге феноменалне иницијативе и пројекти, почевши од учешћа Школе фотографије до градње јавног WЦ-а, којег Зеница нажалост тренутно нема. На меетупу  је присуствовао и представник заједница УЛМ-а Њемачке, који је изнио велики број приједлога подршке кроз ИНТЕРЕГ.

Судећи по свему, 9. меетуп није могао проћи са више различитих тема и позитивних прича и приједлога Зеничана широм свијета.

Извор: i-platform.ch