Младе генерације Босанаца и Херцеговаца диљем планете свјетлају образ земље из које потичу. Један од таквих је и Елмир Бегић, млади полицајац који је недавно у Сједињеним Америчким Државама добио признање јер је једној особи спасио живот.

Овог младића, чији су родитељи из Зворника, а који је 1995. рођен у Тузли путеви су у поратном периоду одвели најприје до Швајцарске, а потом и до Ст. Лоуиса у америчкој савезној држави Мисури, гдје живи највећа бх. заједница изван домовине.

За Радиосарајево.ба описао је догађај у којем је показао своја знања и вјештине и због којег је добио признање своје полицијске станице у градићу Creve Coeur, за западу Ст. Лоуиса.

“Била је ноћна смјена и негдје око поноћи када је један од мојих радних колега наишао на ауто које је стајало на средини једне од већих улица у граду. По доласку на лице мјеста, одмах сам препознао да је ситуација озбиљна и да је у питању предозирање. Када сам пришао ауту, одмах сам примјетио дрогу на сједишту, возач аутомобила је био у несвјесном стању. У том тренутку сам препознао озбиљност ситуације и сав мој тренинг који сам до тада имао покренуо је у мени у наду да могу да спасим тог човјека. Ја сам такођер инструктор за ЦПР (Cardiopulmonary resuscitation – техника спашавања, оп.а. ) и то је ми доста помогло да вратим овог човјека у живот, прича Бегић.

Особу је најприје извукао из аутомобила, положио на земљу и почео давати прву дозу лијека Наркан.

“Обично послоје прве дозе људи се врате, али то није био случај са овом особом. Почео сам давати ЦПР да одржим његов пулс док један од мојих колега позвао хитну помоћ. У међувремену сам му дао и другу дозу Наркана, наставио са ЦПР, послије друге дозе и скоро 2-3 минута ЦПР човјек се буди, несвјестан, прича нам Бегић, казавши да му је веома драго да је некоме спасио живот.

Како каже, особа је пребачена у болницу и послије пар дана је пуштена кући.

„За мене и моје колеге то је само још један обичан радни дан на послу“, каже скромни Елмир, чији шефови очито не мисле тако, јер је за овај чин похваљен.

Прича нам да у Ст. Лоуис живи од септембра 2000. године, гдје је завршио основну и средњу школу. Потом је 2014 уписао Maryville University – Одсјек- криминалистичке науке и криминологија. Током завршне, четврте године факултета, један од мојих професора, који је био и шеф полицијске станице у Creve Coeuru, понудио му је посао у станици полиције, подстичући га да по завршетку факултета упише и полицијску академију.

„Факулетет сам завршио у мају 2018., а потом се уписујем на полицијску академију. Наредних шест мјесеци је било веома напарно, али пошто је мој животни сан увјек био да радим као полицајац онда то и није представљало велику препреку. У децембру 2018. добио сам диплому и положио заклетву полицајца у Creve Coeuru “, каже нам Бегић, објашњавајући да се ради о градићу са око 20.000 становника и око 50 полицајаца у свом саставу.

Преузето: radiosarajevo.ba