Изложбом слика са Ликовног сабора “Мајевица 2019” и представом “Намћор” у извођењу позоришта “Дуга”, у Центру за културу у Лопарама отворени су  осми “дани дијаспоре” у организацији Општине Лопаре и Удружења Мајевичана у Швајцарској.

Другог дана манифестације одржан је Пословни форум који организује Привредни савјет општине Лопаре, а у недјељу, 28. јула у порти Храма Покрова Пресвете Богородице, одржан је сајам домаћих производа и рукотворина који је окупи бројне посјетиоце из овог али и сусједних мјеста. Међу више дестина излагача, био је постављен и штанд Семберских новина. Овај седмични лист је заступљен у овој локалној заједници, а бројни излагачи су истовремено, били, или ће бити заступљени на странама Семберских новина. У оквиру ове тродневне манифестације, која за циљ има јачање веза матице и дијаспоре, одржан је и Међународни фудбалски турнир који је окупио 56 екипа из Србије, Хрватске и БиХ.

Дијаспора је главни ослонац за опстанак неразвијене општине Лопаре, а све више је и оних који капитал стечен у иностранству улажу у завичај. “Сваке године се неки пројекат реализује. Важно је да смо прешли у фазу када разговарамо са нашим земљацима и њиховим улагањима у општину Лопаре”, каже начелник општине Радо Савић.

Предсједник Удружења српских привредника из Швајцарске Стојан Стевановић, који је родом из Лопара похвалио општину Лопаре која има и референта за дијаспору у локалној управи те навео да циљ умрежевања матице и дијаспоре јесте улагање у завичај.