У Градској управи Зенице, у петак 20.12.2019. године, представљени су резултати пројекта “Подршка запошљавању у металопрерађивачкој индустрији у граду Зеници у сарадњи са привредним субјектима из дијаспоре”. Ради се о заједничкој локалној развојној иницијативи Града Зенице са пројектом “Дијаспора за развој”, који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швицарске, а у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ.

Циљ пројекта је унапређење квалитета живота грађана БиХ кроз бољу сарадњу са дијаспором, при чему локалне заједнице имају важну улогу.

Улогу локалних заједница у сарадњи са дијаспором нагласила је и представница Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Исма Станић која је истакла да је Министарство препознало да је дијаспора изузетно везана за свој завичај и да је због тога врло важно сарађивати са јединицама локалне самоуправе.

“Пројекат предвиђа јаку везу с приватним сектором, јер се кроз приватни сектор врши преквалификација и доквалификација радника, осигурава ново запошљавање и нове инвестиције, а што у коначници доприноси бољем развоју БиХ и побољшању квалитета живота њених грађана”, навела је Мерима Авдагић, водитељица пројекта.

Град Зеница је једна од 10 јединица локалне самоуправе које учествују у пројекту “Дијаспора за развој”, уз чију је подршку Град у сарадњи са привредним субјектима из дијаспоре и компанијом ФБ Монт из Словеније, те Фуел Босс д.о.о. Зеница покренуо иницијативу “Подршка запошљавању у металопрерађивачкој индустрији у граду Зеници”.

У циљу реализације ове иницијативе градоначелник Зенице Фуад Касумовић и заступник компаније Фуел Босс д.о.о. Зеница потписали су Споразум којим се предвиђа преквалификација и запошљавање за око 40 радника, као и унапређење преноса знања, технологија и искуства.

Пројектне активности укључивале су израду и провођење програма обуке, преквалификације, доквалификације и стручног оспособљавања за 40 апликаната за усавршавање профила бравара и заваривача те профила бравара односно цјевара, с циљем запошљавања нових радника у металопрерађивачкој индустрији.

Укупна вриједност пројекта “Подршка запошљавању у металопрерађивачкој индустрији у граду Зеници у сарадњи са привредним субјектима из дијаспоре” је 91.500,00 КМ.

Град Зеница је за реализацију овог пројекта осигурао средства у износу од 19.500,00 КМ, док је остатак средстава осигуран из пројектног фонда те од стране дијаспоре.

Имплементацијом пројекта омогућено је запошљавање 16 кандидата који су успјешно завршили програм обуке.

“Градска управа Зенице на разне начине покушава креирати мјере које ће довести до привредног развоја града и нових запошљавања. Када говоримо о пројекту “Дијаспора за развој”, управо смо завршили активности усмјерене на мапирање наших Зеничана који су у дијаспори развили своје бизнисе, како бисмо их увезали са домаћим привредницима и укључили у развој града Зенице”, казао је градоначелник Фуад Касумовић. Поред запошљавања нових радника, у склопу пројекта “Дијаспора за развој”, у Граду Зеница су покренуте и двије нове електронске услуге Е-МАТИЧАР и Е-ДИЈАСПОРА, чиме се жељело олакшати добијање увјерења и извода из матичних књига грађанима који живе и раде у иностранству