Савјет министара БиХ усвојио је Извјештај Министарства за људска права и избјеглице о провођењу Политике о сарадњи са исељеништвом за 2018. годину и подржало закључке којима се јача даља сарадња.

Министарство за људска права и избјеглице у сарадњи са Министарством спољних послова задужено је, између осталог, да успостави међуресорно координационо тијело за сарадњу са исељеништвом, затим да у име Савјета министара БиХ позове институције на свим нивоима власти у Босни и Херцеговини да пруже подршку и сарадњу овом министарству на имплементацији документа Политике о сарадњи са исељеништвом.

Такође, Министарство за људска права и избјеглице је задужено да припреми информацију о значају повезивања младих у исељеништву са Босном и Херцеговином, као и да припреми информацију и упозна Савјет министара Босне и Херцеговине о организованости исељеништва, као и о активностима организација / удружења у исељеништву.

У извјештају је наглашено да су настављене активности за провођење циљева Политике о сарадњи са исељеништвом, усвојене у априлу 2017. године, који се односе на развој правног система и институционалних капацитета у овој области, пружање подршке исељеништву и унапређење сарадње, те стварање услова за већи допринос исељеништва развоју БиХ.

У прошлој години је, између осталог, успостављен Портал за интерактивно (онлине) допунско образовање дјеце у исељеништву и пуштен у рад интерактивни портал за дијаспору из Босне и Херцеговине www.dijaspora.mhrr.gov.ba  те је одржана конференција дијаспоре у Сарајеву. Истовремено је завршено истраживање “Мапирање дијаспоре из БиХ” које пружа увид у демографско, социолошко и економско стање исељеништва у 10 држава у којим је проведено ово истраживање.

Настављено је и провођење пројекта “Дијаспора за развој” који на локалном нивоу треба оснажити капацитете за пружање квалитетнијих услуга, умрежавања и боље сарадње с дијаспором и њено укључивање у развојне планове.

Извјештај о провођењу Политике о сарадњи са исељеништвом за 2018. годину можете преузети овдје.