Нура Естон је млада и успјешна 30-годишња Канађанка, жена која протеклих неколико дана борави у Сарајеву с једном једином мисијом, а то је учинити да што више људи инвестира у БиХ.

Нурини родитељи су порјеклом из БиХ, земље која је заробила њено срце, каже нам, 2003. године када је први пут посјетила главни град БиХ.  Та посјета инспирисала ју је на веће укључивање и подршку раду на промоцији Босне и Херцеговине у Торонту.

Естон данас ради као менаџерица за односе с клијентима за фирму “Global Payments” која се налази на Форбесовој листи топ 50 технолошких компанија свијета. Редовно одржава добре односе с партнерима као што су HSBC, CIBC, National Bank of Canada…

У разговору за наш портал Естон је говорила о томе какав је имиџ БиХ у Канади, причала је о својим почецима, првим пројектима, али и открила наредне кораке када је ријеч о инвестирању у нашу земљу.

“Увијек сам жељела доћи у БиХ, али се до 2003. године то није реализовало. Нисам знала шта да очекујем. Тада нисам знала босански, али касније сам га усавршила. Чула сам тада једну пјесму Еде Маајке која ми се свидјела, која ми је проширила видике, и схватила сам да желим више сазнати о БиХ. Одмах након тог путовања почела сам све више учити о култури, музици, језику с којим сам повезана по поријеклу. Храна је одлична, људи су срдачни, топли, имају добар смисао за хумор и то ми се свиђа. Такођер, знам да у БиХ има пуно паметних младих људи који нажалост све више одлазе у иноземство у потрази за бољом будућношћу”, каже Естон.

Да би се то зауставило, сматра наша саговорница, потребно је инвестирати у БиХ и дати младим људима разлог да остану. “То је заправо прави примјер који показује да требамо инвестирати у БиХ, јер имамо радну снагу, паметне људе којима требамо дати прилику и разлог да остану радити у БиХ, а не да иду у иностранство. Што даље показује да је ово што ми радимо добро. То је једини начин јер не видим претјерану иницијативу владе и надлежних људи у БиХ, који би се озбиљније требали позабавити овим проблемом”, сматра Естон.

Осим тога, успјешна Канађанка се 2016. године повезала с удружењем “Рестарт” и први пут покренула иницијативу која се фокусирала на пословно повезивање босанскохерцеговачке дијаспоре, да би у 2017. у Торонту организовала догађај бизнис умрежавања.

“Изазова је много. Као и у нашој земљи, и сама дијаспорска заједница је склона подјелама, најчешће по религијским линијама. Некад је тешко наћи релевантну публику, окупити људе око позитивних иницијатива и циљева. Сарадња наше заједнице у Торонту је доста лимитирана, веома ријетко се повезујемо на нивоу професионалне сарадње, више се тежи дружењима унутар већ познатих кругова”, говори Естон.

У окупљању дијаспоре Нури често помаже и сестра Аманда, каже нам.

“На посљедњем догађају моја сестра и ја смо у Торонту поводом Дана жена окупиле више од 300 жена из дијаспоре, што је заиста огроман успјех. Јер, ако је неко избјеглица, логично је да он није ни хтио доћи ту гдје јесте. Људи из дијаспоре су веома везани за земљу у којој су рођени и увијек памте родну земљу онако како су је оставили. Дивно је видјети да има дијаспоре која види у БиХ и нешто друго, а не само дестинацију на којој би љетовали”, каже Естон.

Нура своје волонтерске сате проводи разговарајући с људима који су заинтересовани за инвестиције у нашу земљу. Поручује им да је сада вријеме за инвестирање у Босну и Херцеговину. “Сваки члан наше дијаспоре има различита очекивања. Неко Босну и Херцеговину види као добро мјесто за одмор, други размишљају о промјенама политичког система. Када људи у Сјеверној Америци говоре о Босни и Херцеговини, њима је геноцид прва асоцијација. Људи се окупљају само ако је неки концерт или сијело. Геноцид је наравно важан и то никад не треба заборавити, али ми смо више од тога, Босна и Херцеговина је више од тога. За мене је важно да почнемо окупљати људе, и за почетак, то можемо урадити на теми која нас све повезује, економски развој и смањење незапослености”, поручује Естон.

На крају, разговор смо привели крају уз констатацију… “У Канади постоје људи који о БиХ и даље мисле као о Југославији, а с друге стране постоје они који не виде потенцијал у БиХ. За њих је БиХ мала земља коју познају само по Златану Ибрахимовићу”, кроз осмијех каже Естон.

Њени планови су да у скорије вријеме у Сарајеву отвори компанију и да има свој тим људи. Но, до тада… “Још увијек учим и не могу имати тим док не научим све што бих требала, како бих то знање могла пренијети на друге. Све што желим засад јесте да пренесем ту поруку да људи који могу, требају инвестирати у Босну и Херцеговину, да морају почети бизнис овдје и радити овдје. Само заједно, уједињени можемо успјети”, каже Естон.

 

Преузето:  Клиx.ба