Развојна агенција Жепче и Општина Жепче су организовали 11. октобра 2018. године у овој општини Пети привредни форум општине Жепче 2018. на којем су учествовали помоћник министрице за људска права и избјеглице Кемо Сарач и шефица Одсјека за статусна питања и информисање исељеништва Ана Јуди Галић.

Овогодишњи Привредни форум о теми „Знање без граница“ отворио је општински начелник Мато Зовко и истакао да је Форум једна у низу активности које се одржавају поводом прославе Дана општине Жепче.

Присутним се обратила и Бранка Јанко, директорица Развојне агенције Жепче и казала да ће на овогодишњег форуму „Знање без граница“ бити разговарано о преносу знања из дијаспоре у сврху економског развоја, питањима улоге центара за компетенције у развоју привреде и процесу паметне специјализације, потребама реформе средњег образовања у складу са тржиштем рада, а биће презентовани и примјери добре праксе из Босне и Херцеговине, Републике Хрватске, Црне Горе и Србије у области образовања кадрова за потребе привреде.

Форум је организован у двије панел дискусије: како пренијети знање из дијаспоре у локалну заједницу и како повезати привреднике са научно-истраживачким институцијама и универзитетима.

Форум је окупио бројне представнике државних и федералних институција, јединица локалне самоуправе, јавних предузећа, основних и средњих школа, универзитета, приватног и невладиног сектора, као и представнике институција из Републике Хрватске.

У оквиру првог панела „Знање без граница“, помоћник министрице Сарач говорио је о раду Сектора за исељеништво Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, о кориштењу људских потенцијала и могућностима преноса знања из дијаспоре у сврху развоја Босне и Херцеговине. У оквиру овог дијела програма, примјере добре праксе су представили Сенад Шехић, шеф  Канцеларије за дијаспору Општине Велика Кладуша и Анто Маркановић, представник твртке Про 9 д.о.о. Жепче.

У панел дискусији „Како пренијети знање из дијаспоре у локалну заједницу“ учествовали су Sussane Pauli у име „GPS Konzept e.U“ Аспарн из Аустрије, Нагиб Мујкић, директор Тисакомерц д.о.о. Жепче, Жељко Јурановић, директор Евона Елецтрониц д.о.о. Мостар и Самир Вилдић, у име Бигмев БиХ. Дијаспора је препозната као један од развојних ресурса Босне и Херцеговине и то не само финансијски него и кроз знања и вјештине које људи који су отишли у земље Европске уније и даље могу да пренесу и на тај начин помогну Босни и Херцеговини.

Помоћник министрице Министарства науке и образовања Републике Хрватске Владо Прскало говорио је искуствима Републике Хрватске у афирмацији струковних школа и цјеложивотног образовања.

У оквиру другог панела „Образовање за привреду“, примјере добре праксе представили су доц. др. Недим Чаушевић, у име Института за цертификовање система-Центра за развој компетенција из Сарајева, доц. др. Иван Амброш, директор Центра компетенција за истраживање и развој из Винковаца, Република Хрватска и доц. др. Аффан Чехајић, у име Универзитета модерних наука ЦКМ Мостар, Фоундер „Жижа“.

У панел дискусији „Како унаприједити сарадњу привреде, образовних, развојних и научно-истраживачких институција и центара компетенција“ говорили су Харис Хускић, шеф сектора за активну политику запошљавања у Федералном заводу за запошљавање, Амра Кракснер, директорица Института и Центра за цјеложивотно учење Универзитета Витез, доц. др. Иван Амброш, директор Центра компетенција за истраживање и развој Винковци, Сабина Зупчевић, шефица одјељења за развој, припрему и проведбу у Фонду за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, доц. др. Самир Пачавар, шеф смјера текстилног инжењерства и дизајна Факултета за техничке студије Универзитета у Травнику и Душан Сарајлић, шеф Одсјека за ВЕТ-информацијски систем (ВЕТИС) и образовање одраслих у Агенцији за предшколско, основно и средње образовање Босне и Херцеговине. Представили су примјере добрих пракси, као и проблеме у области образовања кадрова за потребе привреде.

Директорица Развојне агенције Жепче Бранка Јанко упутила је поруку са Петог привредног форума да се морамо увезивати и умрежавати, вредновати знање и вјештине, да није довољно то што стекнемо на факултетима и у школама, већ да морамо стално да радимо на себи и уједно је упутила позив свим нивоима власти да више улажу у знање и дају подршку развоју и стимулацији малим и средњим предузећима за развој иновација и технологија.