Министрица за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине Семиха Боровац потписала је 20. новембра 2017. године у Сарајеву меморандуме о сарадњи у области исељеништва с градоначелницима и начелницима, односно представницима 28 градова и општина у БиХ. Министрица Боровац је казала да потписивање меморандума о сарадњи с исељеништвом путем јединица локалне самоуправе представља значајан корак у реализацији Политике о сарадњи са исељеништвом, коју је донио Савјет министара БиХ у априлу ове године.

“Ово је одраз континуиране сарадње с представницима јединица локалне самоуправе, али и наша будућа активност која ће се одвијати на плану реализације улоге коју имају јединице локалне самоуправе када је у питању сарадња са исељеништвом”, казала је министрица Боровац, додајући да су оне препознате и имају кључну улогу у реализацији свих ових обавеза које произлазе из те сарадње.

Према њеним ријечима, зацртана су два главна циља, прије свега јачање њихових капацитета како би се јединице локалне самоуправе оспособиле за рад с исељеништвом, јер исељеништво захтијева посебне услове и квалитет рада и оно што је потребно да се удовољи исељеништву од стране локалне заједнице, као и да развију локалне пројекте који ће бити усмјерени за укључивање исељеништва у локални развој.

Министрица Боровац је рекла да ће Министарство пружити обуку локалним заједницама и особљу које они одреде како би им помогли да раде са исељеништвом на правилан начин.

Истакла је да ће тежиште бити, прије свега, на укључивање исељеништва у локални развој.

“Оно што ће још Министарство учинити кроз ову сарадњу јесте да ћемо понудити информације које смо добили кроз мапирање дијаспоре у десет земаља свијета. Те ћемо информације подијелити с јединицама локалне самоуправе”, рекла је министрица.