Подаци Централне банке БиХ показали да дознаке из иностранства биљеже рекордне износе

Укупан промет трговине намало у БиХ, посматран у текућим цијенама, у фебруару 2024. године остварио је раст од 13,6 посто у односу на исти мјесец претходне године. Промет прехрамбеним производима порастао је за 14,5 посто.

Сталне цијене

Посматрано у сталним цијенама, укупан промет трговине намало остварио је раст од 18,6 посто у односу на исти мјесец претходне године, показују подаци Агенције за статистику БиХ.

Економски аналитичар Игор Гавран каже да га раст промета у текућим цијенама не чуди, јер укључује инфлацију и не мора значити раст укупног промета, већ већу вриједност због поскупљења.

– У том случају продаја може бити чак и мања, а да има већу вриједност. С друге стране, раст промета изражен у сталним цијенама требао би представљати стварни раст продаје, а то је у нашим околностима необично, узимајући у обзир континуирани пад броја становника. Дјелимично се може покушати објаснити већим бројем туриста, али нисам сигуран да у ово доба године то може бити довољно објашњење – каже Гавран.

Повећање плата

Једно од објашњења могло би се крити у подацима Централне банке БиХ, према којима дознаке из иностранства биљеже рекордне износе. У 2023. години лични трансфери дијаспоре износили су 3,79 милијарди КМ и за 203 милиона КМ су већи у односу на годину раније.

– Повећања примања, плата и пензија углавном су заостајала за инфлацијом и опет не могу објаснити овакав тренд. Имали смо и појаву прекограничне куповине, јер грађани Хрватске често, а из Србије рјеђе, долазе код нас у куповину – истиче аналитичар Игор Гавран.

Реални индекс промета

У односу на базну 2021. годину, реални индекс промета прехрамбених производа у фебруару 2024. године остварио је раст од 22,3 посто, док је промет непрехрамбеним производима остварио раст од 65,5 посто. Промет од трговине намало моторним горивима порастао је за 21,5 посто.

 

Преузето: Дневни Аваз