Европска унија и Влада Савезне Републике Њемачке издвојили су три милиона еура бесповратних средстава унутар пројекта EU4BusinessRecovery за мјере опоравка у металском, машинском и дрвном сектору. Бесповратна финансијска средства бит ће доступна микро, малим и средњим предузећима како би осигурали континуитет пословања, а позив је објавио Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (ГИЗ) GmbH.

Нилс Wетзел, пројект менаџер из ГИЗ-а, рекао је да пројект помаже привреди БиХ да се опорави од посљедица пандемије и то на начин што ће подржати пет сектора који имају највећи потенцијал да што прије покрену цијелу бх. привреду. Од тих пет сектора, четири су производна и ради се о дрвном, металском, пољопривредно-прехрамбеном и текстилном сектору, а један је услужни, туризам, за који је јавни позив објављен у јулу.

“Путем пројекта желимо помоћи тим предузећима да поново успоставе своје набавне и продајне ланце, да им олакшамо приступ најважнијим тржиштима и да се што прије врате у оптимални ниво пословања”, истакао је Wетзел на конференцији за новинаре у Сарајеву на којој је представљен нови јавни позив.

Говорећи о критеријима за избор кандидата за бесповратна средства, Wетзел је поновио да се ради о малим и средњим предузећима у металској и дрвној индустрији која су претрпила пад и чији се обим пословања смањио током пандемије, односно предузећа која могу доказати да су прије почетка пандемије била носиоци раста, напредовала и стварала нова радна мјеста, под предпоставком да су спремнада и сама уложе одређени дио властитих средстава.

“Пројекти који ће бити финансирани из EU4BusinessRecovery могу трајати до десет мјесеци, а износ сваког гранта појединачно, за једно предузеће је 96.000 КМ. Са доступним средствима подржат ћемо скоро 60 предузећа, односно желимо да им кроз те грантове помогнемо да унаприједе своје пословање, те иновирају приступе новим тржиштима”, додао је Wетзел.

Пројекат EU4BusinessRecovery подржава микро, мала и средња предузећа у БиХ да наставе са пословањем и очувањем радних мјеста, а посебно ће подржати подузетнице, младе и друге рањиве скупине у оснивању властитих бизниса и у превладавању негативног учинка пандемије коронавируса стварањем отпорнијег пословног окружења. Укупна вриједност пројекта износи 13,7 милиона еура, а заједнички га финансирају Европска унија (13 милиона еура) и Влада Савезне Републике Њемачке (0,7 милион еура).

EU4BusinessRecovery заједно проводе ГИЗ, ИЛО и УНДП, од 2021. године до 2023. године.

Јавни позив је отворен до 26. септембра ове године и до тада заинтересовани требају предати апликације.

Преузето: Klix.ba