Град Бихаћ у сарадњи са Министарством за људска права и избјеглице БиХ организује бесплатну љетну школу матерњег језика за младе који живе у иностранству, а босанског су поријекла.

Млади из бх. дијаспоре током пет дана дружења имаће прилику боље упознати своју културу, историју и језик, али и стећи нове пријатеље из цијелог свијета.

Меллиса Лиђан Талијанка је поријеклом из Бихаћа. Сваки распуст и празнике проводи у Босни и Херцеговини јер, каже, то је ипак њена домовина. Ужива учити нове језике, а у школу матерњег језика пријавила се јер ће, наглашава, коначно начити и босанску граматику.

Језик је ознака националног идентитета и главна спона с домовином. Због тога је значајно бројној бх. дијаспори приближити наш језик и на тај начин их јаче повезати с босанском културном баштином.

– Упознају своју и домовину својих предака и јачају национални и културни идентитет и упознају се с културно-историјским обиљежјима и природним љепотама овог краја – истиче Алана Фајковић, водитељ пројекта Школа матерњег језика.

Осим класичне разредне наставе, планиран је обилазак градског језгра, али и Старог града Острошца и националног парка Уна.

– Биће радионице из историје, етнографије и етнологије и из познавања садржаја културе Босне и Херцеговине, посебно кад је ријеч о туристичкој понуди. Смисао школе матерњег језика је и да се кроз учење о језику учи о култури и да се на тај начин учврсти веза с дијаспором – наглашава Асмир Пиралић, професор историје и босанског језика.

Школа ће трајати од 26. до 30. јула и од 9. до 13. аугуста. Бесплатна је и отворена за младе од 11 до 18 година из иностранства, а поријеклом су из било ког града у БиХ.

Конкурс је отворен до 5. јула, а пријавни образац је доступан и на веб страници града Бихаћа.

Извор: federalna.ba