Трећа конференција дијаспоре из Босне и Херцеговине под називом „Босна и Херцеговина у срцу: Дијаспора и туризам“ одржана је јуче, 22. јуна, у Сарајеву. На конференцији је учествовало око 220 особа из Швајцарске, Низоземске, Чешке, Норвешке, САД, Италије, Њемачке, Хрватске, Велике Британије, Аустрије, Аустралије, Словеније, Данске, Шведске, Шпаније, Француске, Панаме, те представници локалних заједница и надлежних институција из БиХ. Циљ конференције је био допринијети препознавању дијаспоре као једне од кључних циљних група за развој туризма у БиХ – као туристи и агенти који промовишу бх. туризам у иностранству, али и као инвеститори у туристички сектор.

У уводној ријечи, присутнима су се обратили партнери пројекта „Дијаспора за развој“: Гордана Шаровић, савјетница Министра за људска права и избјеглице у БиХ,  Даниел Хун, амбасадор Швајцарске у БиХ, Стелиана Недера, резидентна представница УНДП-а у БиХ,  Лаура Лунгароти, шефица мисије ИОМ-а у БиХ и регионална координаторка за Западни Балкан и Никола Бурић, представник дијаспоре из Швицарске.

Отприлике 60.000 људи бх. поријекла који живе у Швајцарској вишеструко доприносе развоју ове земље. И не само они који живе у Швајцарској. Стога питање наше конференције није да ли, већ како дијаспора најефикасније може подржати развој туризма у БиХ сада и у будућности. Ангажман с дијаспором мора бити двосмјеран процес. Повезивање и комуникација су вјероватно оно што је најважније да се дијаспора даље укључи у развој матичне државе. Ова конференција успјешно омогућује спајање људи и добрих идеја, стварање, размјену и информирање. За већи ангажман дијаспоре требају нам конкретније могућности, попут ове конференције, и адекватан оквир економских услова”, казао је амбасадор Хун.

Панелисти на конференцији су били представници дијаспоре ангажовани на развоју туризма у БиХ, инвеститори и туристички посредници, експерти у области туризма и представници јавног, приватног и академског сектора у БиХ, експерти Свјетске туристичке организације и представници туристичких пројеката који се реализују у БиХ.

 Сви они који су поријеклом из  БиХ и живе у иностранству представљају огромну снагу и потенцијал за развој туризма на нашим просторима. Они редовно посјећују БиХ и своје вријеме проводе обилазећи туристичке дестинације. Неки од њих сигурно имају интерес и да инвестирају и развијају сектор туризма, а свакако већ постоје и реализовани пројекти из ове области. На тај начин се промовишу туристички потенцијали и отвара могућност доласка већег броја страних туриста који би се упознали са природним љепотама, туристичким потенцијалима и могућношћу улагања у ову грану привреде. Потребно је иницирати пројекте и препознати могућности и потенцијале како би се наши људи више укључили у развој туризма и дали му допринос на одговарајући начин“, поручено је испред Министарства за људска права и избјеглице БиХ

Проф. Алесандра Прианте, регионална директорица за Европу Свјетске туристичке организација УН-а, је указала на утицај КОВИД-19 на туризам, те је тим поводом истакла како ова агенција пружа подршку у реструктурирању туризма и пружа знање и подршку за 15 држава чланица, укључујући и БиХ. Прианте је нагласила да је дијаспора један од кључних покретача промјена у сектору туризма, те да је врло важно осигурати да се предвиђања сваке од чланица, када је у питању развој туризма у наредним годинама, остваре, да сценарији које имају за будућност туризма буду схваћени и да их користе у сопственим плановима.

Дијаспора снажно доприноси искориштавању туристичких потенцијала, а економија дијаспорног туризма подржава не само тај сектор, већ и перспективе трговине, предузетништва, услужни сектор и све друге индустрије које прате развој туризма, а које могу проширити традиционалну туристичку понуду. УНДП снажно подржава развој туризма кроз разне интервенције о којима сте данас имали прилику чути, као и пратеће индустрије које су неопходне да би се искористио његов пуни потенцијал. У оквиру пројекта „Дијаспора за развој“, покушавамо искористити ове могућности, доносећи нове инвестиције и стварајући запослења, истовремено побољшавајући егзистенцију и квалитет живота“, рекла је Стелиана Недера, резидентна представница УНДП-а у Босни и Херцеговини.

Представници дијаспоре су се током излагања осврнули на подршку дијаспоре за развој туризма у БиХ и његов опоравак након пандемије КОВИД-19, трансфер знања и искуства дијаспоре у области туризма, као и промовисање прича о успјеху о доприносу дијаспоре развоју туризма. Током четири одржана панела, учесници су истакли значај дијаспоре за развој локалног туризма, интерес дијаспоре да допринесе његовом развоју у БиХ, кориштење потенцијала дијаспоре и њихово инвестирање и посредништво у области овог сектора, као и могућности подршке развоју туризма дијаспоре и туристичким пројекатима у БиХ.

Семир Тановић, директор у Rockefeller Фондацији и један од представника бх. дијаспоре на Конференцији је истакао битност потенцијала туризма у БиХ, који првенствено леже на нивоу обавијештености свјетске публике, која је пуно боља у БиХ него прије, и инфраструктури коју је потребно ојачати. Такођер је поручио да блиска сарадња између ИТ компанија и туристичких агенција кроз кампање на друштвеним мрежама и фокусиране рекламе путем дигиталног маркетинга представљају огроман потенцијал за БиХ у правцу напретка туризма. „Туристички капацитети су знатно увећани и већ постојеће гране туризма које се могу унаприједити попут градског туризма, агротуризма, морског, зимског, еко и етно/сеоског туризма. Кључна публика туризма у БиХ представљају заљубљеници у природу, авантуристи и млади и дигитални номади, које представљају велики потенцијал за развој овог сектора с обзиром на њихову природу посла, да могу радити с било које локације, а током КОВИД-19 периода их је све више“, изјавио је овом приликом Тановић.

Чак и у најзахтјевнијим временима, попут новонастале КОВИД-19 ситуације која је задесила цијели свијет, укључујући и БиХ, дијаспора је била та која је покретала развој туризма у држави. За Босну и Херцеговину, туризам служи као важан извор прихода, подстиче отварање нових радних мјеста и стимулише друге секторе, попут очувања природних ресурса, развоја инфраструктуре те одрживости енергетског и услужног сектора, кључних за локални развој. Значај дијаспоре за развој туризма у БиХ надилази туристичке посјете и помаже БиХ на њеном путу ка дигиталној трансформацији. Ова конференција је пружила преглед најбољих пракси и успјешно имплементираних пројектних активности, које служе да надахну друге да се укључе у овај важан сектор.

„Ако узмете у обзир да бх. дијаспора има више од 2 милиона чланова широм свијета, те да њени представници имају снажну везу са домовином преко својих породица, пријатеља или пословних контаката који су у БиХ и које редовно посјећују, онда можемо рећи да је то врло снажна база амбасадора туризма у БиХ која може помоћи развоју и промоцији туризма у домовини. Сматрам да посебну пажњу треба посветити другој и трећој генерацији бх. дијаспоре, посебно младим људима рођеним изван БиХ, којима би атрактивна туристичка понуда била прилика да се боље упознају са земљом поријекла својих родитеља, њеном историјом, традицијом и културом“, поручила је Лаура Лугароти, шефица Мисије ИОМ-а у БиХ.

Дијаспора је важна циљна група за развој туризма, а туризам дијаспоре може бити прекретница економског развоја БиХ. Током конференције је наглашена важност локалних заједница за сарадњу са дијаспором и за развој туризма, као и важност улоге дипломатско-конзуларних представништава БиХ у иностранству. Такођер је истакнуто да БиХ не треба да буде јефтина туристичка дестинација и да постоје велики потенцијали за развој софт адвентуре туризма.

На званичној wеб страници конференције налази се снимак конференције,  презентације панелиста и фотографије: https://dijasporaiturizambihusrcu.ba/

Догађај је организован у хибридном формату у оквиру пројекта „Дијаспора за развој“ (Д4Д) – пројекта Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швајцарске у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ у БиХ.