Ово није само још једна у низу успјешних прича које, захваљујући заједничкој сарадњи, и-платформа реализира са НК „Челик“ Зеница. Ово је прича о симболу једног града, о непревазиђеној љубави, о успјеху и паду и поновном постепеном дизању из пепела.

Фудбалски клуб „Челик“ је основан 16. јуна 1945. године и своје утакмице је играо на старом Билином пољу, али већ 50-их година прелази на стадион Блатуша који је старијим генерацијама навијача остао у лијепом сјећању.  Почетком 70-их, са изградњом новог Билиног поља, Клуб се вратио на мјесто гдје је све почело, те остао везан за зенички храм фудбала до данас.

Седамдесете године су биле златне године за Челик, јер је тада Клуб остварио своје најзапаженије резултате у Првој савезној лиги Југославије, која је била међу јачим европским лигама. Два пута заредом је освојио Митропа/Средњоевропски куп, најстарије европско фудбалско такмичење и био је први клуб из тадашње Југославије који је освојио групу Рапан/Интертото купа.

Од осамостаљења Босне и Херцеговине, „Челик“ је наступао константно у највишем рангу такмичења, а освојио је три титуле и два купа.

Но, нису импресивне само бројне утакмице, запажени резултати и у коначници и „Челикове“ титуле. Занимљиво је и клупско име које је деценијама синоним за „узаврели босанскохерцеговачки град“.

„Зеница је један од  највећих индустријских центара у овом дијелу Европе коју симболизира и Жељезара Зеница, а у којој се топи челик одакле је и потекло име нашег ногометног клуба. Иначе, Жељезара је кроз године била један од највећих клупских партнера, те је уједно одиграла и значајну улогу у остварењу клупских резултата 1970-их година. “Челик” је кроз цијелу своју хисторију био типични раднички клуб, којег је основала, водила и познатим направила радничка класа“, објашњавају нам представници Управе НК „Челик“ Зеница.

Иако надалеко познат, НК „Челик“ Зеница прије неколико година нашао се у великим проблемима, односно у вишемилионским дуговањима, али и стагнирању у резултатима. Стога је „спашавање“ Клуба било логично рјешење. Управљање Клубом путем „социос модела“ наметнуло се као једино исправно.

„Успјешном процесу опоравка највише је допринијела одлука Скупштине о наставку такмичења у, финансијски не толико захтјевном, најнижем рангу бх. ногомета, Кантоналној лиги ЗДК која омогућава значајну разлику између прихода и расхода, а која се усмјерава на враћање дуговања. Таква политика дефинитивно не би била могућа да се клуб наставио такмичити у финансијски итекако изазовној 1. лиги ФБиХ у којој је упитно би ли, због блокада на рачуну, уопће било могуће сервисирати текуће обавезе, а камоли уз то и враћати дуговања“, додају из „Челика“.

Сарадња и-платформе и НК „Челик“ Зеница, односно недавно потписани Меморандум о међусобној сарадњи прави је пут за анимирање зеничке дијаспоре коју, већином, чине симпатизери и навијачи „Челика“.  Иако донедавно нису имали прилику помагати вољеном Клубу, тренутна пракса омогућава им директно оснаживање Клуба.

„Да наши исељеници једва чекају помоћи ‘Челику’ говори и чињеница да је Клуб покренуо акцију ’12. играч’ с циљем прикупљања новчаних средстава од добровољних физичких и правних лица, који би на мјесечном нивоу издвајали по 100,00 КМ. Након неколико мјесеци, акција окупља 45 лица, а њих 38 је из иностранства. Директно ће клубу помоћи са 45.600 КМ годишње!

Поред тога, за само осам сати рада онлине учлањења, на клупску адресу је пристигло преко 50 пријава за чланство и то углавном од људи из иностранства што довољно говори о њиховој спремности да помогну и да се ангажирају у процесу опоравка ‘Челика’“, закључују наши саговорници.

Сарадња с и-платформом је такође и акција која ће и људима који нису у БиХ омогућити оно што је заправо предувјет за успјешност овог пројекта, а то је да сваки навијач да свој допринос опоравку Клуба, осјети се дијелом њега и буде важан котач у опоравку и стабилизацији „Челика“.

„Челикови“ челници упозоравају навијаче да се пред свима њима налази дуготрајан процес опоравка Клуба, али их и, зарад истинске љубави, позивају на стрпљење и вјеру у пут који су сви заједно изабрали.

 

Извор: i-platform.ch