Врло емотивно је било на првом онлајн „Кладањ meetUp-u“ уприличеном на идеју наше Кладањке Далиде Карабдић, одржаног шестог октобра текуће године.

Наиме, бројни бх. исељеници поријеклом из Кладња, настањени по многим земљама Европе, али и Сједињених Америчких Држава радо су се одазвали састанку који је уприличен путем Зум апликације.

Одушевљени идејом, мисијом и визијом и-платформе, наши пријатељи поријеклом из овог малог градића смјештеног на сјевероистоку Босне, захваљујући уводној презентацији Извршног директора и-платформе Николе Бурића упознати су и са реализованим пројектима наше организације стога су, увидјевши потенцијал, и сами одлучили, ширењем знања и искуства, али и несебичним дијељењем идеја,  дати свој допринос будућим пројектима.

Заједничким снагама до рјешења

Свјесни проблема с којима се, као и већина босанскохерцеговачких локалних заједница суочава и сам Кладањ, овај иницијални састанак послужио је и као звијезда водиља будућих активности, стога су судионици састанка одлучили заједничким снагама покушати бити дијелом рјешења.

Полазници „Дјечијег обданишта Едина Чамџић“ у Кладњу, усљед непостојања дијела средстава за реконструкцију, тренутно се суочавају с горућим проблемом – недостатком централног гријања, због чега је убудуће неизвјестан и боравак малишана у овој установи. У жељи да се ријеши овај, као и други проблеми наведене локалне заједнице, судионици првог „Кладањ meetUp-а“ , тврде, врло радо ће помоћи својим суграђанима.

„Крећемо ситним корацима. Тренутно смо фокусирани на мале пројекте, а уколико урадимо добру ствар на микроплану, засигурно ћемо пружити велику шансу дјеци Кладња“, поручено је, између осталог, овом приликом.

Планиране активности

Спровођење едукација, економско оснаживање жена, родна равноправност, здраво старење, подршка дјеци с посебним потребама, бициклизам и кошарка, школа скијања, радио аматери, медијско описмењавање, улагање у еко туризам, планинарење, те размјена ученика само су неке од потенцијалних будућих активности у овом бх. градићу.

А да би све протицало у најбољем реду, али и да би изречене идеје и замисли заиста и заживјеле, представници и-платформе и кладањска дијаспора одржаваће састанке сваки мјесец, на обострано задовољство.

Преузето: i-dijaspora.ch