Арман Ћурић је рођен 1985. године у Мостару. За вријеме студија му се указала прилика за рад у Норвешкој, гдје се повезује са професионалцима у грађевинском сектору. Након неколико година у грађевини, Арман је добио прилику за рад у пензионом осигурању, а упоредо с тим је водио административне послове једне мање грађевинске компаније. Са нама је подијелио своју причу која је врхунац доживјела прошле године са отварањем компаније и у домовини.

“Стекао сам значајно искуство у грађевинском сектору, а истовремено сам га повезао са оним знањима и вјештинама из државне службе, посебно по питању организације рада и праћења законских процедура. Некад око 2016. године сам се одлучио да та знања пренесем у нови бизнис и усмјерим се према трговини некретнинама и станоградњи у Норвешкој”, препричава нам своју причу Ћурић, данас и директор компаније “Интерпродукт” у Мостару.

Вишегодишњим радом у грађевини, препознао је велику потребу за грађевинским материјалом у Норвешкој, али и у цијелој Европи. Свједочећи огромном приливу роба из земаља источне Европе, али и са других тржишта, Арман је увидио прилику за бх. тржиште, због изванредног споја близине, гаранције квалитета и препознатљиво вриједних радника.

“Тако је и кренула прича са Интерпродуктом у Мостару. Данас на тржишту нудимо све врсте столарија од ПВЦ-а, алуминија, те производе за грађевину од стакла. Мислим да смо другачији од осталих по организацији посла, високом нивоу одговорности према раду и купцима, као и приступачности за купце било да се ради о савјетовању, конкретној понуди или пак рекламацији. Ту смо 24/7 за наше клијенте, и то је оно што босанскохерцеговачке фирме може учинити трајним партнерима широм Европе”, додаје.

У наредном периоду очекују развој сарадње са школама, те желе покренути практичну наставу. Арман вјерује да се мора радити на развоју кадрова, те да ће само тако млади видјети своју шансу да остану у БиХ.

Вријеме пандемије је донијело и изазове.”Фирма је била затворена непуна два мјесеца, али смо све обавезе према држави и радницима испунили. Волио бих да сам видио нешто већи степен реакције и подршке у овом времену од стране државе. Желим навести примјер сарадње кроз техничку подршку са УСАИД Пројектом ‘Диаспора Инвест’. Таква врста кооперације, па макар на неком облику увезивања, може бити од користи сваком привреднику” поручује он.

Тржиште западне Европе је огромно, али и захтјевно, додаје. Само уз велики ниво професионалности и улагање у кадрове и опрему се може конкурисати на страном тржишту. “Ми смо компанија стара годину дана и прву годину смо искористили за неки вид тестирања и тржишта, али и нас самих. Већ у овој календарској години крећемо са изградњом производног погона од неких 1.100 квадрата што подразумијева набавку нових савременијих стројева за прераду пластике, алуминија и стакла, а самим тим и запошљавање нових радника.

Желимо бити примјер и кроз ову причу о дијаспори. Улога дијаспоре у привредном животу БиХ има велики потенцијал који није до краја искориштен. Велики број успјешних Босанаца и Херцеговаца живи вани. Они могу својим знањем и искуством учинити пуно за развој привреде у БиХ. Ми конкретно очекујемо у периоду од 3 године да имамо званична представништва фирме, поред Норвешке, и у још неколико европских земаља. Када размишљају о преношењу производње из неких других дијелова свијета, многи у Европи гледају управо у нас. Можемо искористити ту шансу”, закључио је Ћурић.

Преузето: Klix.ba