Још један у низу примјера значаја дијаспоре у привлачењу инвестиција у БиХ

У индустријској зони Целпак у Приједору данас је отворен производни погон њемачке фирме Раундлајнер, која се бави производњом пластичних врећа за индустријску амбалажу.

Финансијски директор Раундлајнера Феликс Зонтаг, рекао је да је ова њемачка фирма тражила погодан амбијент за инвестицију и да га је пронашла у Приједору.

” У обзир смо узели логистичке и транспортне услове, трошкове радне снаге, политичку стабилност и близину ЕУ и врло смо задовољни коректном сарадњом са Градском управом Приједор” изјавио је Зонтаг.

Директор приједорског огранка Раундлајнера Осман Џамастагић, подсјетио је да су радови на погону површине 1.200 метара квадратних почели 27. фебруара, а да је са шест запослених прва производња почела већ у јулу.

“Тренутно имамо 14 запослених, углавном жена, и ради се на пет машина у двије смјене. До краја године план је 17 машина и до 50 радника. Ријеч је о пластичним врећама за транспорт робе у бурадима попут љепила, фарбе, пудера, брашна и слично, како би се елиминисали трошкови прања и чишћења, гдје се врећа расходује, а буре остаје чисто.

“Градска администрација, Агенција за економски развој града Приједора Преда-ПД, извођач грађевинских радова Унијат М и сва комунална предузећа која су радила инфраструктуру и инсталације, дала су допринос да ово успијемо, сви су били спремни да помогну и са свима смо имали одличну сарадњу, тако да нас ни ванредна ситуација због короне није омела у плановима” истакао је Џамастагић.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић подсјетио је да је стратегијом економског развоја града предвиђен читав сет мјера помоћи домаћим и страним инвеститорима, као и комплетна институционална подршка.

Раундлајнер је један од примјера гдје је представник дијаспоре био у контакту са инвеститорима из Њемачке и иницирао да дођу у Приједор, а након разговора са челницима Градске управе упућени су на друге инвеститоре у Приједору, попут “Аустронета” који је раније подржан од стране пројекта “Диаспора Инвест”, да би чули њихова искуства.

” То их је опредијелило за Приједор. Ово данас је прва од три хале које планирају градити. Процјена је око 200 запослених када буде пун капацитет. У питању је лакши посао и већина запослених ће бити жене – напоменуо је Ђаковић.

Он је подсјетио да индустријска зона Целпак сада има пет производних погона различитих инвеститора у различитим фазама, те да су у току преговори са још пет потенцијалних гринфилд инвеститора, чиме би ова зона имала око 1.500 радника.

Извор: Срна