Босанскохерцеговачко-америчка умјетница Едина Селесковић добитница је глобалне награде “World Citizen Artists Award” за визуелне умјетнике, за пројект умјетничке инсталације “Beating Heart”, која повезује нове технологије и савремену умјетност, публику и креативност.

Награду додјељује седам фондација и културних институција Велике Британије, а ауторица истиче да је то подстрек за њену умјетност, али и изазов да ради још више и настави помјерати границе око себе.

– Награда долази у вријеме свјетске пандемије и кризе у свим аспектима живота, па тако и умјетности. Као и другим умјетницима, бројне изложбе су одгођене, планови су помјерени, али с овом наградом сам открила јединствену сигурност да морам наставити гледати напријед с новом одлучношћу и одговорношћу. Надам се да ћемо сви прихватити нову стварност, себе и свијет промијенити набоље – казала је Селесковић.

Ту мултимедијалну инсталацију чине скулптура, поруке, свјетло, проширена стварност, интерактивност и звук. Публика је премијерно имала прилику видјети инсталацију у центру Сарајева, на платоу Народног позоришта, у децембру 2019., али и учествовати у њеном виртуелном реализму.

Селесковић истиче да је њен рад одувијек подразумијевао повезивање различитих медија, омогућавајући им надоградњу једних на друге. – Вјерујем да мултимедија помиче границе јединственог умјетничког израза, ствара изазов који вриједи истражити. Тај изазов омогућава ми нова знања и нове вјештине – наглашава.

Након 20 година стварања и излагања радова у Сједињеним Државама, вратила се у родну БиХ и убрзо схватила да би умјетност могла бити више од предмета, да може бити катализатор промјене, да култура може досећи далеко изван свијета умјетности.

Селесковић вјерује да умјетност и даље има универзалну моћ инспирације, да управо умјетност може помоћи враћању повјерења чинећи односе транспарентним и дајући импулсе наде, маште и креативности да би се изградила слобода и повезаност за бољу будућност.

– Нове технологије су одличан начин за надахнуће те повезаности. У партнерству са “Sarajevo Graphics Groupom”, развили смо интерактивне апликације проширене стварности које омогућавају гледаоцу да, такођер, постане креатор. То је јединствен начин метаморфозе умјетности из објекта у простору у вид комуникације, како у физичком тако и у дигиталном свијету.

Инсталацијом ‘Тхинк Фреедом’, која је кренула из Сарајева, а досад је презентирана у 12 градова Европе, Селесковић разговара са хиљадама младих људи постављајући једноставно, а опет комплексно питање: Што за вас значи слобода? У тим разговорима схватила је да слободу, попут солидарности, разматрамо само кад смо у кризи, ријетко признајући њихову рањивост.

– На овом умјетничком путовању желим потакнути другачији начин гледања на ове идеје, захтијевајући глобални ангажман и умјетника и јавности – истакнула је бх. умјетница Едина Селесковић.

Извор: Фена